Pretraga

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Monika Pavlović

Navikli ste da vas vodimo u obilazak zanimljivih enterijera po našem glavnom gradu, ali u ovom prazničnom periodu odlučili smo da obrnemo perspektivu i da vam pružimo priliku da na drugačiji način malo bolje upoznate članove tima koji čine BURO. Srbija magazin. U ovom deljenju uputili smo se u porodični dom Miroslave Damjanović, jedne od osnivačica naše platforme, gde trenutno živi sa mužem Dejanom i dvoje dece, Petrom i Balšom. Posle više od decenije života u Aziji, u Seulu i Pekingu, porodica Damjanović sada ima svoju bazu u Beogradu.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 1)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 2)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 3)

 

I zapravo je bilo pravo uživanje provesti jedan sivi decembarski dan u stanu Damjanovića, jer je Miroslava veliki obožavalac koncepta ukrašavanja prostora u skladu sa praznicima, tako da se u ovom periodu enterijer kompletno transformisao u božićnom duhu.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 4)

 


Tokom prazničnih dana stan postaje "štab" Deda Mraza i njegovih pomoćnika


 

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 5)

 

Uz jelku koja deluje kao da je ispala iz nekog Hallmark filma, tu je i čitav tim Deda Mrazova i borove iglice dokle vam pogled seže uz plišane vilenjake... Zaista je bilo lako diskonektovati se od svakodnevice i hektičnih zimskih dana.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 6)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 7)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 8)

Toplo, udobno i spokojno tri su odrednice kojima bi se mogao opisati ovaj prostor


Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 9)

No, to ne čudi jer je enterijer od samog starta zamišljen kao parče sveta u potpunosti dizajnirano za opuštanje i bezbrižno druženje. U prostoru koji je osmisila Elena Karaman Karić koja stoji iza brenda Lorca Design dominiraju neutralni bež i krem tonovi koji su upotrebljeni na većim komadima nameštaja kao što su sofe i fotelje koje prosto pozivaju da se udobno smestite uz šoljicu kafe i neku od coffee table knjiga koje su raspoređene po prostoru.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 10)

Uz klasične i večne komade uklopljeni su detalji sa idejom da „razmrdaju“ taj efekat spokoja na najbolji mogući način, pa se u prostoru nalaze i veliki jastuci sa etno motivima u plavim i crvenim nijansama.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 11)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 12)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 13)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 14)

 


Još jednom se pokazalo kao istinito da postoji mnogo sličnosti između modnog stila i uređenja enterijera


 

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 15)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 16)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 17)

I dečije sobe uređene su u sličnom maniru u kom vlada mir i red


Još jednom se pokazalo da lični stil u odevanju ima zajedničke tačke i sa uređenjem enterijera, jer Miroslava veoma često u svakodnevnom oblačenju kombinuje odeću domaćih dizajnera sa svetskim brendovima (više možete videti – ovde). I u tim neočekivanim spojevima leži ključ autentičnog stila.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 18)
Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 19)

 

„Mislim da je njegova glavna odlika jednostavnost, koja u suštini uopšte nije jednostavna. A za tu kontradiktornost je zaslužan upravo moj dugogodišnji život u Koreji jer sam u toj zemlji sazrela u modnom smislu i nadogradila svoj stil“, pojasnila nam je Miroslava. Upravo to se ogleda i u stanu, primera radi nasuprot sofe u dnevnoj sobi na vidnom mestu istaknuta je slika na platnu koja je zapravo diplomski rad jedne od najboljih Miroslavinih drugarica iz detinjstva, a za koju joj je obećala da će je jednog dana kupiti i izložiti u porodičnom domu.

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 20)

 

Kao kontrateža dnevnoj sobi u nastavku je dugačak trpezarijski sto koji se završava tik ispred crnog drvenog zida sa kaminom i policama koji je osmislila dizajnerka Jovana Lazović. Taj ćošak je idealan za odmor u miru, a police su ispunjene sitnicama poput porodičnih uspomena, značajnih knjiga i zanimljivih dekorativnih figurica koje su donosili sa čestih putovanja. Iako azijski uticaji nisu toliko vidljivi u samom uređenju prostora, svi koji su u svakodnevnom kontaktu sa Miroslavom primećuju red i logiku koja asocira na najbolju azijsku tradiciju: „Život u Aziji je fantastična životna lekcija. Dugo sam živela u Seulu i sigurno je na mene dosta uticao njihov način zivota, organizacija i inovativnost koja se tamo oseća na svakom koraku“, objasnila je.

 

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 21)

 

Ostavili smo Damjanoviće da uživaju u isčekivanju praznika, a mi se uskoro vraćamo na novo punjenje baterija u tom opuštajućem prostoru. 

Miroslava Damjanović otvorila nam je vrata svog doma (фото 22)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor