Pretraga

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna

Tekst: BURO.

Šta se dogodi kada ukrstite tradiciju koja se proteže kroz čak četiri generacije jedne porodice i vrhunski moderan dizajn? Odgovor nije težak, dobijate: pun pogodak! Pričamo o kompaniji Zanat koja potiče iz malog mesta u Bosni po imenu Konjic i sa radom je započela daleke 1927. godine! U toku jednog veka postojanja, radionica je menjala ime i koncept, ali sve vreme je ostala u porodičnom vlasništvu i rad se zasnivao na rezbarenju nameštaja prastarom tehnikom poznatom pod nazivom "Konjički stil", koju je otkrio i dalje razvijao Gano Nikšić, osnivač.

 

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 1)

 

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 2)

 

U novijoj istoriji Orhan i Adem Nikšić preuzeli su upravljanje. Orhan je pre toga radio u Svetskoj banci i tako stekao neophodno iskustvo u međunarodnim poslovima, dok je Adem po struci arhitekta. Bilo im je jasno da u rukama imaju nešto zbilja posebno, što bi trebalo da se rebrendira i ponudi kupcima u Evropi i svetu. U toj misiji udružili su se sa švedskom dizajnerkom Monicom Förster koja je postala kreativna direktorka i zajednički su trasirali novi pravac razvitka Zanata.

 

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 3)
Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 4)
Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 5)
Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 6)

 

Spoj odličnog skandinavskog dizajna i kvalitetne tradicionalne ručne izrade brzo je pozicionirala ovu kompaniju kao nešto sveže u produkt dizajn svetu. Pored Monice za Zanat su do sada kreirali veliki dizajneri, među kojima se ističu: Studioilse, Ludovica i Roberto Palomba, Jean-Marie Massaud, Sara Helder, Harri Koskinen…

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 7)

 

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 8)
Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 9)

 

Ono što je ostala konstanta jeste da se, sa samim proizvodom i njegovom izradom, ne prave kompromisi, pri radu koriste lokalne vrste drveta, kao što su: orah, trešnja, javor, brest, jasen, hrast… Zatim sledi obrada putem savremene tehnologije, a nakon toga vešte zanatlije primenjuju tradicionalne ručne tehnike rezbarenja na moderno dizajniranom nameštaju i inovativnim motivima. Poslednji korak je ekološki prihvatiljiv finalni premaz. Ono što dodatno oduševljava sve potencijalne kupce ovih kreacije jeste činjenica da je od 2017. Godine “Konjički stil” i na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Bravo i nastavljamo da radoznalo pratimo!

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor