Pretraga

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna

Nameštaj brenda Zanat iz bosanskog Konjica osvaja svet dizajna

Tekst: BURO.


Šta se dogodi kada ukrstite tradiciju koja se proteže kroz čak četiri generacije jedne porodice i vrhunski moderan dizajn? Odgovor nije težak, dobijate: pun pogodak! Pričamo o kompaniji Zanat koja potiče iz malog mesta u Bosni po imenu Konjic i sa radom je započela daleke 1927. godine! U toku jednog veka postojanja, radionica je menjala ime i koncept, ali sve vreme je ostala u porodičnom vlasništvu i rad se zasnivao na rezbarenju nameštaja prastarom tehnikom poznatom pod nazivom "Konjički stil", koju je otkrio i dalje razvijao Gano Nikšić, osnivač.

 

 

 

U novijoj istoriji Orhan i Adem Nikšić preuzeli su upravljanje. Orhan je pre toga radio u Svetskoj banci i tako stekao neophodno iskustvo u međunarodnim poslovima, dok je Adem po struci arhitekta. Bilo im je jasno da u rukama imaju nešto zbilja posebno, što bi trebalo da se rebrendira i ponudi kupcima u Evropi i svetu. U toj misiji udružili su se sa švedskom dizajnerkom Monicom Förster koja je postala kreativna direktorka i zajednički su trasirali novi pravac razvitka Zanata.

 

 

Spoj odličnog skandinavskog dizajna i kvalitetne tradicionalne ručne izrade brzo je pozicionirala ovu kompaniju kao nešto sveže u produkt dizajn svetu. Pored Monice za Zanat su do sada kreirali veliki dizajneri, među kojima se ističu: Studioilse, Ludovica i Roberto Palomba, Jean-Marie Massaud, Sara Helder, Harri Koskinen…

 

 

Ono što je ostala konstanta jeste da se, sa samim proizvodom i njegovom izradom, ne prave kompromisi, pri radu koriste lokalne vrste drveta, kao što su: orah, trešnja, javor, brest, jasen, hrast… Zatim sledi obrada putem savremene tehnologije, a nakon toga vešte zanatlije primenjuju tradicionalne ručne tehnike rezbarenja na moderno dizajniranom nameštaju i inovativnim motivima. Poslednji korak je ekološki prihvatiljiv finalni premaz. Ono što dodatno oduševljava sve potencijalne kupce ovih kreacije jeste činjenica da je od 2017. Godine “Konjički stil” i na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Bravo i nastavljamo da radoznalo pratimo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar