Pretraga

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije!

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije!

Tekst: BURO.

Tanjiri u obliku slonovskih stopa, stoličice koje podsećaju na trup, rukohvati od stolica inspirisani velikim ušima… Radi se o manje ili više diskretno upotrebljenim uticajima. Dizajneri su fascinirani i inspirisani slonovima i našli su način da to unesu u svoj rad kada su u pitanju nameštaj i detalji za kuću. Od Ligne Roset brenda, preko Vitre pa sve do Mathieua Peyrouleta Ghilnija, donosimo vam modele koji bude nostalgiju i iskreno dečije ushićenje Elmerom i Dambom…

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 1)

ROSET LINE

Sofa i tabure “Taru” Sebastiana Herknera su nastale zbog dizajnerove vizije da kreira udobno meso za sedenje koje istovremeno otkriva vrhunske zanatske sposobnosti i ekpertizu majstora iz kompanije Ligne Roset. Možda vam slon neće biti baš prva asocijacija, ali posle nekoliko sekundi gledanja u zakrivljene linije ovog modela, sve će vam postati jasno.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 2)

VITRA

Istorija brenda Vitra snažno je povezana sa figurom slona, upravo je on poslužio kao model za dekoraciju koju su dizajnirali Charles i Ray Eames tokom četrdesetih godina, a koji je kompanija ponovo lansirala. Pored toga, u ponudi imaju i priveske za ključeve sa slončićima koje je dizajnirala Hella Jongerius.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 3)

KRISTALIA

Okej, kod ove stolice koju su osmislili Eva Paster i Michael Geldmacher već je sve jasno čim čujete naziv “Elephant Chair”. Ključ uspeha ove stolice leži u njenjoj fleksibilnosti i činjenici da se model kontinuirano unapređuje. Sedište može biti presvučeno kožom (sa karakterističnim naborom kakav ima slon na leđima) ručno šivenim materijalom koje daje karakter.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 4)

MATHIEU PEYROULET GHILINI

Dizajner Mathieu Peyroulet Ghilini osmislio je ogledalo “Elephant” čiji je sastavni deo svetleća instalacija koja se reflektuje na samom ogledalu, slično kao u pozorištu. A kada se udaljite jasno vidite figuru slona. 

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 5)

MALHERBE EDITION

Ovaj slon nam stiže u najbukvalnijem smislu, sve sa pločom stola koju krotko nosi na leđima. Postolje je izrađeno od Faneza keramike u beloj boji sa mat obradom, dok je 5 centimetara debela ploča izrađena od recikliranog materijala sa transparentnom smolom.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 6)

ANDREAS KOWALEWSKI

Dizajner Andreas Kowalewski, vlasnik istoimene dizajn agencije iz Hamburga, kreirao je porcealansku figuru u obliku slona. Kako bi se zahvalio za inspiraciju deo profita od prodaje figurica poklanja organizaciji Save Africa’s Elephants koja pomaže reintegraciju mladih slonova u divljini.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 7)

MAARTEN BAAS

Tri tanjira nepravilnog oblika posmatrani sa visine deluju kao trag slonovskih stopa. Maarten je holandski dizajner koji poslednjih 20 godina oduševljava svojom idejom da svetu ponudi razigrane predmete koji se fokusiraju na nesavršenosti koje nastaju usled rada rukama, nasuprot mašinske savršenosti. Ovaj set tanjira uradio je u saradnji sa brendom Valerie Objects, u okviru kolekcije “Inner Circle”.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 8)

VITRA

Najpoznatiji slončić u ovom deljenju svakako jeste onaj sa Vitra potpisom kog su osmislili 1945. godine legendarni Charles i Ray Eames. Danas se ponovo proizvodi i može biti igračka ili dekorativni predmet i izrađuje se u nekoliko boja.

Nameštaj inspirisan figurom slona? Stvarno? Najstvarnije! (фото 9)

VINCENZO DE COTIS

Skulptura koja može služiti kao pomoćni stočić DC 1614 deo je limitirane kolekcije i izrađena je od reciklirane stakloplastike i uglačanog bakra.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor