Pretraga

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala

Tekst: BURO.

Pravljenje otpada tokom svakodnevnog života je neminovno i čak da se trudite da to svedete na neku razumnu meru, vrlo je verovatno da bacite čitavu gomilu stvari tokom samo jedne nedelje. Onda to pomnožite sa 52 puta godišnje, a onda sa milijardama domaćinstava koja rade to isto. Zvuči zastrašujuće? Jer to i jeste. Srećom dizajneri širom sveta sve više se bave tom problematikom i uspevaju da koristeći reciklirane materijale stvore prelepe komade nameštaja. Oni uspevaju da pretvore sve od plastičnih boca, do creva za zalivanje u nešto što svi želimo u svom domu. Nažalost, veći deo tih napora je još uvek na nivou prototipa, ili vrlo limitiranih serija koje se prezentuju na sajmovima dizajna. Ali postoje i komadi koji su ušli u produkciju i kada vam ne bismo rekli od čega su izrađeni verovatno to nikada ne biste ni pogodili.

“SoxSp” otirač

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 1)
Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 2)

Studio Proba i Slash Objects udružili su snage kako bi kreirali kolekciju otirača od reciklirane gume proizvedene u Americi. Tokom godine u Americi se baci 280 guma, a 30 miliona od toga se reciklira i takva guma se može koristitti za sjaset namena. Misija kompanije Slash Objects je da stvarima daruje novi život, a bonus poene osvajaju zbog činjenice da njihovi komadi izgledaju savršeno.

Podmetači za čaše

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 3)
Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 4)

Brett Heyman je dugo sakupljala vintage večernje torbice od akrila, sve dok i sama nije osnovala brend Edie Parker 2011. godine. Tokom godina proširila se na dizajniranje nakita i detalja za dom. Ovi podmetači napravljeni su od 100% reciklirane plastike različitih boja.

“Afterlife” sanduk

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 5)
Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 6)

Ovo je jedan od onih kul multifunkcionalnih komada, može služiti kao saksija, mesto za odlaganje stvari, a ako ga okrenete naopačke može poslužiti i kao priručni sto. “Afterlife” sanduk je delo Supernovas kompanije i izrađuju se od reciklirane plastike kao što su PET boce, stare igračke, vodovodne cevi… Zbog toga boje variraju u zavisnosti od prikupljenog otpada. Što je prilično kul, kad sledeći put renovirate imate priliku da sanduk vratite u reciklažu, ili da ga zamenite za drugu boju.

“Industrial Craft” sto

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 7)
Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 8)

Dizajnerka Charlotte Kidger koja je osmislila ovaj stočić je diplomac prestižne škole Central St Martins. Osim što izgledaju vrlo posebno, napravljeni su i od posebnog materijala, radi se o recikliranoj prašini od poliuretanske pene (koja je industrijski otpad) u smoli. Stočići zapravo podsećaju na rimske stubove koji se urušavaju. Najzabanije je to što postoji opcija da se dizajn personlizuje kako kada je forma u pitanju, tako kada se radi o izboru boja.

“Chubby” stolica

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 9)
Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 10)

Teško je poverovati da je ova otkačena stolica prethodni život provela kao plastični delovi unutar frižidera. Holandski dizajner Dirk van der Kooij koristi 3D robota koji “boji” svaku stolicu, sloj po sloj, za šta mu je potrebno oko tri i po sata. A sva reciklirana plastika koja preostane u tom procesu se ne baca, već se od nje prave otkačeni čivilici za kapute.

“Box” stolica

Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 11)
Nikada ne biste pogodili da su ovi prelepi komadi zapravo izrađeni od recikliranih materijala (фото 12)

Kul danska radnja Kiosk 48 je u saradnji sa specijalizovanom kompanijom za preradu otpada Ecopixel kreirala seriju stoličica sa terrazzo printom u nekoliko boja. Ecopixel su osnovali producent Claudio Milioto i dizajner Jan Puylaert sa ciljem da brendovima ponude recikliranu plastiku kako bi minimalizovali upotrebu nove plastike.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor