Pretraga

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu

Tekst: BURO.

Ako vam život na brodu na amsterdamskim kanalima zvuči egzotično, moramo da vas razočaramo ali Jeanne de Kroon to smatra zapravo usporavanjem i pristajanjem da poseduje „trajnu adresu“. Naime, Jeanne je vlasnica brenda Zazi Vintage i zbog svog posla putuje na najudaljenije tačke planete od Tadžikistana do reke Amazon kako bi pronašla žene koje izrađuju odeću na tradicionalane načine. Kada je pandemija pokorila čitav svet ona je odlučila da se privremeno usidri (u bukvalnom i prensenom značenju) u Amsterdamu kako bi bila blizu porodici i prijateljima. Posle 10 godina neprekidnog lutanja svetom u oglasima je videla brod koji se izdaje i nije htela da propusti sudbinsku priliku.

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 1)

Drveni brod originalno potiče iz sedamdesetih godina XX veka i kako Jaenne kaže, trik je bio da ga opremi tako da joj deluje da je (za)uvek na odmoru. Učinila je to tako da svaki komad u njenom domu priča priču o nekom udaljenom kutku na planeti ili je podseća na neku od mnoštva inspirativnih žena koje je do sada upoznala. Ono što je odmah znala jeste da će njen „trajniji“ dom biti ispunjen bojama, budući da je Holandija vrlo tmurna zemlja. U dnevnom boravku odlučila se za presvlake od pliša u boji malina, dok je na pink i crvene zidove okačila svoje omiljene modne kreacije koje krasi neverovatan vez. Tepih u toj sobi je izrađen od strane marokanske incijative Limala koju vodi njena prijateljica Samira. Ona veruje da dom mora biti ispunjen asoijacijama koje će pokrenuti pričanje anegdota. Zbog toga je u enterijer unela toliko detalja.

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 2)
Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 3)

Jeanne sarađuje sa malim ženskim kolektivom Ozara gde pletilje u svaki deo tkanine tkaju neko značenje. Na primer, one ušivaju crne niti na belu tkaninu kako bi na taj način predstavile dualitet između sveltih i tamnih aspekata ljudskog iskustva. Upravo je Ozara pokrivač na sofi u dnevnoj sobi, a Jeanne kaže da se oseća zaštićeno i blisko ženama širom sveta kada na njemu drema. U spavaćoj sobi su velike Elpelut lampe ručno pletene od ribarskih mreža, dok su korpe od trske delo žena iz Gane koje su okupljene u organizaciju MMAA Social.

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 4)
Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 5)

Na njenom brodu nema umetnina u klasičnom smislu te reči, kako Jeanna kaže potiče iz umetničke porodice i svoj dom je ispunila raznovrsnim predmetima koje je pretvorila umetnost dajući im posebnu ulogu. Tako je tu, na primer, cvet iz Etiopije koji je osušila ili komadi odeće koji su okačeni gde god je našla zgodno mesto. Ova neobična devojka ima i jednako neobične ljubimce: ona je usvojila dve kokoške  iz obližnjeg azila za ptice, a ispred broda postoji mala bašta koju održava dok je kokoške prate u stopu. A budući da je brod usidren u čistom delu kanala, često dan počne jutarnjim kupanjem u ledenoj vodi. Ova neustrašiva devojka je prava inspriacija!

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 6)
Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerke na brodu u Amsterdamu (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor