Pretraga

Ova kuća na obali stvorena je za uživanje

Ova kuća na obali stvorena je za uživanje

Tekst: BURO.

Savršen položaj kuće zgodno smeštne iznad luke u Sidneju sam po sebi čini ovu nekretninu atraktivnom, no tek kad pogledate enterijer „Collector House“ kuće koji je delo biroa Arnet & Pyke shvatićete da je i on prilično spektakularan. Arhitekte su uspele u misiji da stvore prostor ispunjen smirujućim tonovima koji poziva na odmor, u šali su nazvali ovu kuću „bosonoga kuća“ kao aluziju na to koliko se tu ukućani osećaju relaksirano i slobodno.

Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 1)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 2)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 3)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 4)

Budući da se radi o renoviranoj kući, vlasnici i arhitekte su se dogovorili da sačuvaju neke od originalnih elemenata kao što su betonski pod i drveni delovi na plafonu. Ono što im je bilo bitno jeste da kroz projekat iskoriste položaj kuće i dodatno ga naglase izborom nameštaja. Budući da postoje ogromni prozori odakle pogled puca na luku, deluje kao da prostorije „plutaju“, zbog toga nisu želeli da sve zatrpaju gomilom nameštaja i sitnica, već su pažljivo dizajnirali zone koje su fluidne i omogućeno je lako kretanje između njih. Ono što je bilo u fokusu prilikom osmišljavanja enterijera bila je postojeća umetnička kolekcija vlasnika, kontrast između delikatnih umetničkih dela i pomalo robusnog uređenja je još jedna dimenzija ovog enterijera koji nas je ostavio bez reči.

Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 5)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 6)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 7)

Biro Arnet & Pyke bio je uključen od samog početka, pa su tako mogli da usmeravaju i sive radove u smeru koji su zamislili. Ono što je specifično za „Collector House“ jeste igra sa teksturama i formama što sve čini još interesantnijim. Na taj način stvorili su kontrast između unutrašnjosti i mirne vode koja se vidi kroz prozore i koja je ovde uvek u prvom planu. Biro je poznat po eklektičnim kreacijama, ipak nikada ne preteruju i prostori sa njihovim potpisom uvek deluju privlačno, nehajno i udobno, a to je slučaj i sa ovim projektom.

Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 8)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 9)
Ova kuća na obali stvorena je za uživanje (фото 10)

Takođe, oni se ne boje korišćenja boja, tako da su ovde sebi oduška dali pri dizajniranju toaleta, svaki je u drugoj boji, a nijanse idu od eukaliptus zelene, preko boje riđe, do nežne plave boje okeana. Što je bio još jedan način da povežu enterijer i eksterijer. Budući da je art kolekcija diktirala sve, enterijer je krojen po tim originalnim delima, tako da u različitim prostorijama uz dizajnerske komade nameštaja postoje i komadi koje su dizajnirale i izradile lokalne zanatlije. Oduševljeni smo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor