Pretraga

Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela

Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela

Tekst: BURO.

Ako zazirete od boja i paterna u svom životnom prostoru ova pokazna vežba će vas možda naterati da se predomislite. Stan u kojem živi umetnik Jan Skácelík je prava koloritna bomba! Persijski tepisi, zidovi sa detaljima u boji, mala džungla od kućnih biljaka, šareni posteri svuda, vintage nameštaj i dekorativni predmeti. Baš je sve strpano ovde -  i začudo sve funkcioniše kao jedna otkačena ali skladna celina.

Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela (фото 1)
Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela (фото 2)

Jan je dizajner i umetnik i ima sopstveni brend ReStyle prints koji postoji od 2010. godine, printovi su zasnovani na njegovim interesovanjima, a to su dizajn u mid-century stilu i pop kultura. Ipak, stan mu je doneo Instagram slavu, visoki plafoni i dosta prirodnog svetla su bili idealna polazna tačka za odvažne koloritne kombinacije. Ako se plašite kako ćete da uklopite tepihe u okviru iste prostorne celine, u dva skrola po Janovom profilu oslobodićete se toga, on sa toliko samopouzdanja ređa printove koji deluju apsolutno nespojivo i skoro uvek dobija neočekivani dizajn bingo.

Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela (фото 3)
Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela (фото 4)

Kako sam kaže pri uređenju enterijera počeo je od klasičnih elemenata mid-century stila i skandinavske estetike, a zatim je nekako prirodno skrenuo u smeru scandiboho kombinacija uz dodatak velikog broja kućnih biljaka i kaktusa. Šta možemo da naučimo iz ove dizajn priče gde deluje kao da je umetnik bez previše razmišljanja slobodnim potezima četke „naslikao“ enterijer poštujući samo pravilo o kompoziciji slike?

Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela (фото 5)
Ovaj enterijer dokazuje da bi svi trebalo da u svoje domove unesemo boje i umetnička dela (фото 6)

Pre svega da pokušamo da prevaziđemo stege i pravila koja smo usvojili usput, eksperimentisanje (počnite naravno od sitnih i pristupačnijih detalja) može višestruko da vam se isplati. Takođe, Skácelík nam je pokazao koliko je bitno u svoj dom uneti umetnička dela koja prijaju vašem senzibilitetu. Ovo je lekcija koju nažalost većina zaboravi posle iscrpljujućeg renoviranja – baš to je trenutak kada bi trebalo da finalizirate detalje koji naizgled nisu od krucijalne važnosti (plot twist – jesu). Stajling prostora jednako je važan koliko i uređenje (ovo smo već videli na primeru stana u kome živi dizajner Theo-Bert Pot). Male svakodnevne promene osim što su zabavne, učiniće da još više zavolite prostor u kom živite, a ovih dana, pokazalo se da je to od ključne važnosti. Na Janovom profilu možete pronaći na stotine fotografija njegovog stana, pažljivo ih proučite i usvojite neke lake dizajn cake.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor