Pretraga

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu

Tekst: BURO.

Ljubav prema saloncima kao tipičnim beogradskim stanovima sa izvesnom dozom šmeka prošlih vremena pozivaju da se njihovoj adaptaciji pristupa sa uzvišenom elegancijom i u upadljivim detaljima. Baš takav stan, dizajniran prema projektu Pujo Architects and Designers nalazi se u Knez Mihailovoj i pleni lepotom i elegancijom.

Salonski stanovi i prostori visokih plafona, prozračnih prostorija i raskošnih arhitektonskih detalja sve su ređi, a sve interesantniji za adaptaciju u savremene prostore za život. Upravo su, vodeći se specifičnostima ovakvih prostora, arhitekti biroa Pujo u dizajn stana uključili mnoštvo detalja, neočekivanih kontrasta i elegantnih ambijenata, i sve to obuhvatili modernim potezima koji odgovaraju svim potrebama današnjice.

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 1)

Nežne površine belih i peščanih tonova sa finim bordurama na zidovima i ugradnim elementima predstavljaju svojevrsni moderni omaž jednom minulom stilu, koji oživljava u novom ruhu. Redizajn lukova, mermerne površine i zlatni detalji koji se protežu od ulaza do kuhinje - centra ovog stana, a zatim do spavaće sobe, utkali su karakteristike salonca u potpuno savremeni prostor.

U ovom stanu, potpuno savremenu dimenziju daju nesvakidašnji oblici modernog nameštaja koji uvode futuristički stil u prostor, pa tako u kontrastu prema lukovima i bordurama pričaju jednu sasvim novu priču sasvim savremenog, novog života salonskog stana. Centri porodičnog okupljanja poput kamina i trpezarijskog stola definisani su čistom geometrijom koja naglašava modernost dizajna, a zadržava ton visoke elegancije.

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 2)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 3)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 4)

Centar stana projektovanog za nutricionistkinju i blogerku Snežanu Paučinac upravo je kuhinja koja istovremeno funkcioniše kao kuhinja stambenog prostora, i kao laboratorija u kojoj se stvaraju i testiraju sasvim novi ukusi! Svetli kuhinjski elementi i dugačko kuhinjsko ostrvo za koje mogu da sednu četiri osobe sasvim je nesvakidašnji tip home office-a koji se otvaranjem vrata na staklenom zidu prožima sa prostorom dnevne sobe i iz laboratorije ukusa postaje centar porodičnog okupljanja.

Futuristički šmek stanu daju crni profili na staklenim pregradama, i izduženi lukovi koji funkcionišu kao portali kroz koje se prolazi iz jedne u drugu sobu. Upotrebom stakla u enterijeru i definisanjem portala, stvara se tok ambijenata u kom se neprekidno prožimaju starinski i (naučno)fantastični savremeni detalji.

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 5)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 6)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 7)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 8)

U spavaćim sobama, naglašeni su modernost i funkcionalnost, dok su karakteristike salonaca prevedene u prostor kroz umetničke detalje i custom-made elemente koji čine stan jedinstvenim. Dok se crni elementi ponavljaju na komadima nameštaja, zlatna boja koja je u ostatku stana prisutna kroz rasvetu, u spavaćoj sobi postaje umetnička instalacija na zidu, koja stanu daje vizuelnu vrednost umetničke galerije, a vlasnicima razigrani nesvakidašnji ambijent.

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 9)

Oštriji uglovi i tamne boje u dizajnu su iskorišćeni u dečijoj sobi u kojoj su dominantni futuristički elementi, a geometrizovana niša za krevet pojavljuje se kao suptilan citat nekadašnjih detalja salonskih stanova.

Smenjivanje lakih i teških elemenata – staklenih pregrada i tamnih draperija, pravougaonih akcenata i raskošnih lukova, ovaj stan po projektu biroa Pujo postavlja nova tumačenja arhitekture unutrašnjih prostora i pokazuje nam kako treba da izgleda jedan potpuno klasični, a sasvim savremeni i nesvakidašnji – beogradski stan.

Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 17)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 18)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 19)
Ovaj enterijer u srcu Beograda nas je oborio sa nogu (фото 20)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor