Pretraga

Ovaj novi hotel je svojevrsni \"Disneyland\" za ljubitelje dizajna

Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna

Tekst: BURO.

Sa klincima je lako, kada ih pitate čime će se danas baviti, velike su šanse da će jednostavno reći „igraću se“, a tek godinama kasnije će naučiti da to prikrivaju velikim rečenicama, obavezama i „oh tako sam umorna, život je težak“ stavom. I nama odraslima je povremeno potrebna igra, zabava bez previše smisla, a kako to verovatno ni ove godine nećemo dobiti na način kako smo navikli, možda je vreme da igru pronađemo u drugim formama. Za nas odrasle ne postoji Disneyland (mada muzej sladoleda ne zvuči kao loša opcija), ali ponekad tu magiju pronađemo na sasvim neočekivanim mestima kao što je ovaj hotel u Parizu.

Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 1)
Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 2)
Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 3)

Hotel La Défense je smešten u visokoj staklenoj zgradi u srcu pariskog biznis diskrita, a svojim enterijerom ne može biti dalje od toga! Zapravo dizajner Oscar Lucien Ono osnivač studija Maison Numéro 20 je prilično „opustio ruku“ projektujući ovo mesto. Na neki način to je svojevrsni omaž radu i estetici Ettorea Sottsassa. Oscar je uredio 151 sobu, 16 apartmana i javne prostorije i to u zabavnom, šarenom stilu i uz dosta geometrijskih motiva. Kako bi sve bilo savršeno uklopljeno, sam je dizajnirao drveni nameštaj, ali i ukrase kao što su tepisi, ogledala, čiviluci, stočići i taburei. Otkačen i vibrantan ovaj hotel otkriva nova iznenađenja iza svakog ćoška.

Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 4)
Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 5)
Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 6)

Pruge, ključni motiv Memphis stila ovde je iskorišćen na zavesama, jastučićima, kao i na pojedinim zidovima. Oscar je sa namerom kombinovao šire i tanje pruge kako bi dodao još „vizualne energije“ prostoru. Kako kaže tajna je u balansu i odupiranju težnji ka preterivanju. Takođe, kombinovao je sirove, neobrađene materijale, sa onim finim i skupim. Tako se u okviru iste prostorije pojavljuju mermer, koža, bakar i drvo. Čime je postignut utisak harmonije, rezultat te igre je dizajn koji je udoban, ali elegantan, poznat, ali sofisticiran.

Ovaj novi hotel je svojevrsni "Disneyland" za ljubitelje dizajna (фото 7)

Komadi zaobljenih ivica jesu takođe nešto što odlikuje Memphis pokret, zato na ovom mestu je skoro sve kružnog oblika, od tepiha, do sofe. Takav nameštaj učinio je da sve deluje nežnije i ženstvenije. Čak su i kupatila u sobama uređena u otkačenom stilu, upotrebljene su grafičke keramičke pločice u žutoj i ružičastoj boji kako bi se dodalo još dinamike. A na podu se nalaze pločice asimetričih oblika, koje svemu daju art notu. Dizajner je osmislio posebna okrugla ogledala kako bi sve delovalo još zabavnije. Dok se ne uputimo u francusku prestonicu razmišljamo da napravimo u svom domu dva stuba nalik onima u hotelskom lobiju. Šta kažete na tu ideju?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor