Pretraga

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Ana Kostić

Pažljivo proučite sledeće slike. Zašto to kažemo? Jer na prvi pogled nećete shvatiti da se radi o samo 30 kvadrata u kojima je arhitekta Filip Rašković kreirao nekoliko ambijentalnih celina. Brif koji je dobio jeste maksimalna funkcionalnost sa mogućnošću stvaranja različitih scenarija i Filip se odlučio za otvorenost i prohodnost prostora, pa se tako dnevna zona lako transformiše u spavaću spuštanjem kreveta skrivenog u pregradnom drvenom plakaru.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 1)

Od nameštaja je pored ugradnih plakara, rađena i custom-made sofa sa zelenim plišanim jastucima na crnoj drvenoj bazi koja zapravo služi i kao podrška pri spuštanju kreveta za spavanje. Fotelje i kafe sto nose potpis Brenda Ethnicraft, a barske stolice Menu “Afteroom”. Rasveta (luster i podna lampa) koja takođe vrlo lako može da menja svoju formu je dizajnirao GRUPA studio iz Hrvatske, radi se o “Arigato” modelu.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 2)

Zaista fantastična igra elemenata koji osim što su vizuelno privlačni imaju i nekoliko funkcija koje ukućanima olakšavaju svakodnevni život. Razgovarali smo sa Filipom o malim trikovima zahvaljujući kojima svaki prostor možete pametnije iskoristiti.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 3)

Igra refleksije

Ogledalo - stari dobar trik za stvaranje iluzije većeg prostora, ali treba voditi računa o njegovoj poziciji. Kako je prostor jednostrano orijentisan, ogledalo je u ovom stanu poslužilo da prirodnu svetlost dodatno reflektuje i uvuče u kuhinjski deo, dok je deo za spavanje i dnevni boravak ostao intimniji. Sagledajte sve površine svog stana pa odlučite koji vam je to kadar najdopadljiviji i želite da ga ponovite. Nasuprot tog kutka postavite ogledalo. Idealno je da se u istom oslikavaju i prozorski otvori sa prirodnom svetlošću.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 4)

Podelite prostor na više celina

Iako je prostor mali, dobro je podeliti ga na više celina pošto tako stvaranjem više “sadržaja” dobijate raznovrsnost u jednom istom prostoru. Tepih je uvek dobar trik za obeležavanje i odvajanje dnevne zone. Dimenzija tepiha je dosta bitna, jer previše mali tepisi mogu dati kontra efekat, a prostor u tom slučaju izgleda skučenije. Potrebno je odabrati dimenziju tako da svi komadi nameštaja u dnevnoj zoni dodiruju okvire tepiha ili prelaze preko njega. Uvek sam više za opciju da tepih bude većih dimenzija, jer onda svi elementi uplivaju u kompoziciju i izgrade cozy ambijent. U ovom projektu sam se odlučio za tepih svetle boje bez jakog patterna, jer zauzima veliki deo stana, pa ga samim tim i dodatno prosvetljava.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 5)

Ostavite deo prostora do plafona slobodan

Ukoliko su vam stanovi standardnih visina 260-280cm, trudite se da visoki elementi poput garderobera, kuhinjskih kabina, polica i zavesa budu na istoj liniji i to ne potpuno do plafona već spušteni 15ak centimetara, kako bi ostao mali prostor do samog plafona koji može da “diše” i time ceo stan dobije efekat dodatne visine. Elementi koji u malim stanovima idu potpuno do plafona u svim delovima, stvaraju utisak “kutijastog” prostora, što nikako nije cilj.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 6)

Omogućite transformaciju prostora.

Kako je neophodno da u mali prostor smestite sve što je potrebno za svakodnevno funkcionisanje, organizujte ga tako da može lako da se transformiše iz jednog scenarija u drugi sa istim komadima nameštaja. Krevet sakriven u ormaru je odlično rešenje za udoban san i uštedu prostora, jer ga već na početku dana možete postaviti u vertikalnu poziciju i time osloboditi veliki deo stana za dnevne aktivnosti.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 7)

Ostavite jednu stranu zida slobodnu i bez previše elemenata.

Treba napraviti balans između zatrpanosti i praznog minimalističkog prostora, tako da ukoliko na jednom zidu već imate dosta sadržaja, obezbedite da druga strana bude rasterećenija, po neke police ostavite prazne, jer se time jednostavno postiže efekat lakoće i slobodnog mesta u prostoru.

Teške i pune elemente nameštaja postavite uz zidove, tako da centralnim delom dominiraju laganiji komadi. Kafe sto postavite sa strane umesto ispred sofe jer time oslobađate veliki deo za prohodnost. Veličina sofe je takođe ključan element. Umesto ugaone garniture, za male prostore je bolja opcija koristiti dvosed sa dodatnom foteljom naspram njega.

Ubacite po koji tamni detalj

Nemojte bežati od crne boje u malom prostoru. Iako je uvek savet da se koriste svetle boje, pojedini tamni elementi koje sam implementirao u prostor poput drvene baze sofe, kafe stočića i barskih stolica, razbijaju monotoniju minimalizma, doprinose kontrastu i dodaju notu elegancije.

Ovaj stan ima samo 30 kvadrata i izgleda sjajno! Autor projekta arhitekta Filip Rašković vam otkriva trikove za uređivanje malih prostora (фото 8)

Dodajte lični pečat prostoru

Koliko god da ste ograničeni kvadraturom, prostora za vaše fotografije, umetničke instalacije i skulpture uvek ima, a dodavanjem takvih elementata oplemenjujete prostor. Savet je ipak da ih grupišete u jednom delu stana i tako stvorite malu art galeriju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor