Pretraga

Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo!

Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo!

Tekst: BURO.

Lako je urediti ogromne kuće, u kojima je dovoljno ponegde ubaciti neki ikonični dizajn predmet, ali istinska snaga i domišljatost arhitekte se otkriva u borbi sa mikro prostorima, onim gde u minijaturi treba upakovati sve potrebno za svakodnevni život i pride to učiniti lepim. U toj misiji je uspela mađarska arhitektkinja Edit Satori čiji je biro projektovao stan od 24 metra kvadratna za mladi par u Budimpešti.

Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo! (фото 1)
Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo! (фото 2)

Stan je smešten u staroj zgradi i zbog toga je plafon od cigli ostavljen u originalnom stanju u kuhinji i to jedini element koji pripada prohujim vremenima, ostali komadi su savremeni, raznobojni i čine veselu celinu. Kuhinja u zelenoj boji je zapravo ogorman orman gde su skriveni kuhinjski aparati, a deo prostora je odvojen i kao hodnik kod ulaznih vrata. Tu je i mali okrugli sto za ručavanje u bistro stilu, sa belom Panton stolicom koja toj zoni daje razigrani šmek.

Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo! (фото 3)

Ni pola metra dalje je „dnevni boravak“, iako su to samo uslovno zone budući da je zidom jedino odvojeno kupatilo, dok se diferencijacija zona postigla dizajnom i korišćnjem različitih boja. Iza crno-bele sofe i pastelno ružičastog stočića nalazi se spavaći deo koji je sastavni deo ormana rađenog po meri. Kako bi iskoristili celu širinu kreveta koji je diktirao dimenzije tog dela u ormanima postoje delovi koji se izvlače kako bi bio iskorišćen svaki milimetar ovog limitiranog prostora.

Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo! (фото 4)
Ovaj stan od samo 24m2 je dobitnik Big See Grand Prix nagrade za najbolji enterijer u regionu. I to zasluženo! (фото 5)

Iako često saveti za uređenje malih prostora i garsonjera često podvlače da bi trebalo izbegavati printove i jarke boje, Edit se oglušila o to i na centralni zid je postavila ogromnu tapetu sa motivom iz prirode, a kao kontrateža tu su zavese crvene boje. Njen rizik se višestruko isplatio budući da je upravo ova nekretnina prošle godine osvojila Big See Grand Prix za najbolji enterijer u regionu!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor