Pretraga

Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta

Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta

Tekst: BURO.

U ovom stanu u Madridu žive svetski putnici. Oni su želeli da se njihova pasija prema putovanjima glasno i jasno oslika i u životnom prostoru, pa je njihov dom postao karta do raznoraznih destinacija.

Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 1)
Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 2)

Iza ovog projekta koji se pretvorio u eksperiment sa bojama stoji poznati madridski arhitektonski studio, Sierra + De La Higuera. Boja naravno nije bila jedina vodilja prilikom stvaranja ovog životnog prostora u zgradi koja datira iz 1940. jer je najpre usledila serija rušenja zidova u pokušaju da se stvori kuhinja, trpezarija i životni prostor otvorenog plana.

Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 3)
Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 4)

U celom stanu je korišćeno prirodno drvo i terakota, hodnik obložen drvetom sa svojim lučnim vratima zamišljen je kao tampon između dve različite zone. Ipak, ovaj stan odaje utisak jednog kohezivnog prostora sa glasnim nasleđem, baš kako je par želeo, a Sierra + De la Higuera studio realizovao.

Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 5)
Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 6)

Tradicionalne marokanske pločice karakterišu različite prostore, terase i dnevna soba obložene su žutim pločicama koja se presijavaju na sunčevoj svetlosti, dok je u kuhinji dominanatna zastakljena smaragdno staklena površina. Tragovi putovanja ovog para tiho se provlače kroz svaki prostor, žute pločice asocijacija su na njihovo putovanje u Singapur, kuhinja je ogledalo Meksika, a polica sa knjigama koja je spaja sa dnevnim boravkom je njihov omiljeni putnički kutak jer spaja različite krajeve planete odakle su poneli primerke.

Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 7)
Ovaj stan se nalazi u Madridu ali nas njegova unutrašnjost vodi u različite krajeve sveta (фото 8)

Inés Sierra i Javier De La Higuera koji stoje iza poznatog studija uradili su sjajan posao pažljivo osluškujući želje klijenata i dočaravajući jedan jednostavni prostor koji u sebi krije toliko motiva i različitih svetova. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor