Pretraga

Ovaj stan ima \"stakleni iglo\" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu

Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu

Tekst: BURO.

Foto: Hannah Krutmann

Da li ikada možemo imati dovoljno prirodnog svetla u stanu? Niski plafoni, mali prozori, zgrada koja iznenada niče na mestu našeg pogleda ka gradu, sve su ovo realni problemi koji nas sprečavaju da uživamo u prostorima okupanim suncem. Možda sanjarimo o malo većem parčetu terase ili o potkrovlju, da, krovni prozori bi bili super. A onda ugledamo ovaj stan u Berlinu i više ništa nije isto! Zapravo, svima nam je potreban „stakleni iglo“ u dnevnoj sobi. Razmišljamo o opisima "blistavo" i "sjajno" i kompletno blokiramo misli o prašini i izbledelim stvarima od jakog sunca. Oh well, za sve postoji ugao gledanja. Ipak, kad pogledate kako to sve može čarobno izgledati, žrtvovali biste se, zar ne?

Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 1)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 2)

Hannah Krutmann, suosnivačica nemačkog magazina Almost 30 i PR agencije Almost, živi u ovom stanu odakle se vide čuvene berlinske lokacije kao što je TV kula i Potsdamer Platz. Hannah i njen dečko mesecima su tražili stan za sebe pre nego što su nabasali na ovaj u potkrovlju. Stan su gledali sa još desetoro ljudi, a oni su istog trenutka poslali ponudu i uz malo sreće potpisali su ugovor o zakupu.

Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 3)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 4)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 5)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 6)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 7)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 8)

Pretpostavljaju da je stakleni deo dodat tokom devedesetih godina, a stanari koji su tu živeli pre njih su ostali čak 10 godina jer nije lako odreći se tako posebnog mesta. Iako se nameće činjenica da su jutarnji rituali tu čista magija, a zalasci veći spektakl od bilo čega na TV-u, postoji i nekoliko mana. Najveći izazov im je bio da se snađu sa prostorom za odlaganje, iako stan ima 94 kvadrata, većina zidova je od stakla, što onemogućava postavljanje polica i komoda. Hannah se snašla tako što je sve predmete koje svakodnevno koristi kupila sa idejom da će stalno biti pred očima. „Kada su stvari lepe, svejedno mi je što nemam opciju da ih sakrijem iza zatvorenih vrata“, objasnila je.

Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 9)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 10)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 11)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 12)
Ovaj stan ima "stakleni iglo" umesto terase i sad smo sigurni da nam je to svima potrebno u životu (фото 13)

Kako je već po definiciji ovaj stan jedno optimistično i veselo mesto, par se odlučio da takva bude i paleta boja. U centralnom delu zastupljena je kombinacija žute i ružičaste, što momentalno popravlja raspoloženje. Naspram Made žutog kauča retro izgleda je roze „Togo“ fotelja brenda Ligne Roset, a kao „trešnjica na torti“ iznad njih se nalazi disko kugla koja tokom dana reflektuje zrake sunca. Na policama duž zida raspoređene su sitnice, omiljene knjige, spiralne sveće i male stone lampe sa old school plisiranim abažurima. Ne smemo ni da zamislimo koliko je teško izvući se iz ovog prostora kako bismo izašli na asfalt i probijali se kroz špic u saobraćaju do ofisa. Nego, jel ste skoro videli negde staklenu kuglu na vrhu neke zgrade? Možda imamo ponudu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor