Pretraga

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super!

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super!

Tekst: BURO.

Da ste nas pre samo nekoliko godina pitali šta mislimo o dizajnu iz osamdesetih, verovatno ne bismo imali puno toga da kažemo. Ali kako vreme odmiče stvara se distanca koja dodaje tu čarobnu patinu nostalgije, pa sve češće sebe zatičemo u proučavanju komada u vintage radnjama. I već smo zamislili gde bi i u našem prostoru mogao da “legne” taj jedan komad jarkih boja, sa neobičnim printom, drugačije forme. Malo, po malo postali smo opsednuti duhovitošću koja je karakteristična za tu eru i Memphis grupu koja je obeležila osamdesete. Zabava i svojevrsan beg od realnosti jesu nešto što je odlikovalo grupu koju je predvodio Ettore Sottass, a danas dizajneri nastavljaju igru sa njegovom vizijom, prevodeći je u savremene tokove. Svi ti komadi deluju sveže i inovativno, ali istovremeno nose jasan vajb osamdesetih, koji je toliko jak da nam u glavi odmah kreće plejlista najvećih hitova Whitney, Princea, Michael Jacksona i Cyndi Lauper. Otkrivamo dizajnere čiji rad će vam popraviti raspoloženje.

Steven Bukowski

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 1)
Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 2)

Steven je dizajner iz Bruklina kome dizajn javnost predviđa sjajnu karijeru, i iako je relativno na početku svog profesionalnog puta već je ostvario značajne saradnje kao što je izrada barskih stolica za restoran Flora u muzeju Met Breuer. On inspiraciju pronalazi u Memphis grupi i Op Art motivima, tako da su komadi nameštaja sa njegovim potpisom skulpturalni i otkačen što predstavlja savršenu kontratežu dizajnerma koji sebe i svoj rad shvataju preozbiljno. Ono što odlikuje njegov stil jeste uporna upotreba primarnih boja, a pažnju je privukao dizajnom rebrastog noćnog ormarića “Bubble”.

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 3)
Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 4)

Betsu Studio

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 5)
Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 6)

Online radnja iz Filadelfije Betsu Studio koja je specijalizovana za prodaju vintage i savremenih komada nameštaja Betsu Studio je ove sezone lansirala prvi komad koji je dizajniran i proizveden in house. Radi se o velikom ogledalu koje je inspirisano čuvenim Sottassovim “Ultrafragola” ogledalom. Njihova varijanta pravi se u boji citrusa, neba i sa printom šahovskih polja.

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 7)
Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 8)

Kaoi

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 9)

Kaoi je novi studio iz Bangkoka koji je osnovao početkom prošle godine, a njihov prvi dizajn komad jeste modularna stolica “Ebba” direktno inspirisana radom Memphis grupe. Na stolici se mogu birati i menjati rukohvati kako bi se kreirale idealne stolice za svaku vrstu estetike i ličnosti. Na razvoju su sarađivali sa Thinkk studijom i kao rezultat tu je kolekcija koja se sastoji od 3 stolice nalik ligeštulima koje pružaju sijaset mogućnosti za personalizaciju.

Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 10)
Ovi dizajneri inspirisani su radom Memphis grupe i to izgleda stvarno super! (фото 11)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor