Pretraga

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije

Tekst: BURO.

Forma, funkcija...i boja! Bež, neutralni tonovi su predivni, ali ponekad se zaista uželimo ludih eksplozija boja, kombinacija koje se naslanjanju na prirodu, ali i na beskrajnu maštu. Kolorni miksevi nemaju granica i uklapanje nijansi je praktično neograničeno. Pomno pratimo rad nekoliko dizajnera koji u središte svoje pažnje stavljaju igre sa bojama, njihovi eksperimenti su promišljeni, a dizajn neverovatno privlačan! Dodajte ih i na svoju listu, možda ćete kroz posmatranje tih odvažnih kreacija dodati neke i u svoj dom i tako začiniti sve optimističnim i veselim nijansama.

Jaime Hayón

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 1)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 2)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 3)

Španski dizajner Jaime Hayón bi kao srednje ime mogao da doda boje, jer njegove kreacije skoro uvek odlikuju neverovatni šareni crteži. Od njegovih vaza koje je dizajnirao za Octaevo i Maison Matisse do komada koje je radio za Friz Hansen i šarenog staklenog paviljona koji je osmislio za Swarovski sve što ćete videti jeste očaravajući svet boja. Već 20 godina uveseljava nas maštovitim crtežima koji na prvi pogled podsećaju na dečije, ali kada se bolje zagledate shvatićete da se radi o vrsnom dizajneru koji je uspeo da u sebi sačuva dečiju radost i otvorenost ka svetu.

Marcante Testa

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 4)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 5)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 6)

Dizajn studio koji čine Andrea Marcante i Adelaide Testa već neko vreme držimo na radaru. U centar naše pažnje dospeli su zbog obavezne upotrebe boja, i to u projektima koji spajaju kontraste u harmonične celine. Dizajnrali su kolekciju kupatilskog programa za italijansku kompaniju Ex.t za koju su inspiraciju pronašli u seriji „Entablatures“ Roya Lichtensteina. Nameštaj, ogledala i tapete čine jednu razigranu, šarenu kompoziciju. Često lansiraju male kolekcije u limitiranom broju primeraka, tako da nastavljamo da ih pratimo u potrazi za komadima koji će se uklopiti i u naše enterijere.

Marta Bakowski

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 7)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 8)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 9)

Parižanka Marta Bakowski je jedna od najperpektivnijih dizajnerki mlađe generacije, a svi smo je primetili po njenom strastvenom odnosu prema bojama, ona stvara harmonične kombinacije kroz koje otkriva poetični potencijal igre bojama. Sjajan primer za to su njene „Rays“ lampe koje je osmislila za Roche Bobois. Studirala je dizajn na Central Saint Martins koledžu, a diplomirala je na Royal Collage of Arts, a sopstveni dizajn studio vodi od 2013. godine. Do sada je sarađivala sa brendovima kao što su Ligne Roset, La Chance i Maison Matisse.

Sabine Marcelis

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 10)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 11)

Sabine je Novozelađanka, ali trenutno živi u Holandiji gde se bavi dizajnom. Tamo je poznata po konstantnim eksperimentima sa formama i bojama. Pre svega njen medijum je smola čija svojstva rado iskušava stvarajući transparentne šarene komade nameštaja. Njen rad je do sada bio izložen u muzejima Museum Boijmans van Beuningen u Roterdamu i Musee des art Decoratif u Parizu. Radi se o multitalentovanoj osobi, pa zato njena lista klijenata obuhvata kompanije iz različitih industrija, samo neki od njih su: Celine, CC Tapis, Isabel Marant, Aesop, Burberry i Salle Privée.

Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 12)
Ovo su dizajneri koji boje naš svet, otkrijte njihove kolorne kreacije (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor