Pretraga

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu

Tekst: BURO.

Pierre Yovanovitch je jedan od naših miljenika! Njegove promišljene dizajn igre su uvek beskompromisno elegantne, ali sa obaveznom dozom humora i ironije. Realno, upravo takve ljude najviše volimo, tako da je jasno zašto ovog fantastičnom arhitektu držimo na oku, željno isčekujući svaki sledeći projekat. Pisali smo vam već o našim omiljenim, kao i o genijalnom hotelu Coucou u francuskom skijalištu Meribel. Danas idemo pravac u London, gde je uspeo da jednu kuću u centru Čelzija uredi u ležernom stilu kakav je karakterističan za jug Francuske.

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 1)

Za boho pristup pri uređenju odlučio se zbog bogate istorije tog kvarta koja je ispunjena umetnošću i zato je kao polaznu tačku postavio umetnička dela koja dominiraju u prostoru i daju mu karakter.

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 2)
Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 3)

Za renoviranje i opremanje kuće bilo je potrebno 18 meseci rada, a to je uključivalo i izgradnju bazena i uređenje zadnje bašte, zbog kojih imanje deluje kao da se nalazi na selu. Kuća je zapravo već bila renovirana od strane prethodih stanara, pa je izazov predstavljao način kako joj dati drugačiji, svež izgled, a da se istovremeno zadrže neki od radova koje su oni već izveli. Kako bi to učinio, Pierre je dodao hrastove panele po meri i gipsane lajsne. U saradnji sa francuskim umetnicom i keramičarkom Armelle Benoit kreirao je posebne ukrase za zidove, kao i kamin inspirisan vintage arhitekturom.

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 4)
Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 5)

Njegova ideja bila je da ispoštuje prošlost ove kuće od 400 kvadrata (koji se prostoru na dva sprata), ali i da stvori ambijent dostojan sjajne umetničke kolekcije vlasnika koja uključuje radove umetnika kao što su: Toby Ziegler, Camille Henrot, Jules de Balincourt i Liza Lou. Ta savremena dela sjajno su uklopljena uz miks retro rasvete i nameštaja koji je Pierre osmislio. Tu su art deko komadi nameštaja dizajnera kao što su Paul Frankl i Otto Schultz, kao i nekoliko mid-century klasika uz moderan nameštaj koji je on kreirao.

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 6)
Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 7)

Izabrane nijanse za svaku prostoriju ukupno stvaraju harmoniju, dok ipak svaka soba ima svoj karakter i namenu. Naravno, tu su i zone sa upadljivim printovima i teksturama, na primer takva je trpezarija gde se nalaze bordo Fortuny tapete i neobičan sto „Elephant“ londonske dizajnerke Lole Lely.

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 8)
Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 9)

Yovanovich je ovde apsolutno uspeo da prostoru da razigran karakter i tako stvori savršene kulise gde vlasnici i njihovi gosti mogu uživati u umetnosti na pravi način. Dosta pažnje je posvetio i otvaranju kuće ka izvorima prirodnog svetla, tako da se sada iz kuće može posmatrati raskošna bašta što stvara atmosferu imanja u unutrašnjosti, dok je užurban London udaljen samo nekoliko koraka dalje. Savršeno!

Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 10)
Pierre Yovanovitch je u centru Londona uspeo da stvori oazu mira u svom prepoznatljivom stilu (фото 11)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor