Pretraga

Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest

Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest

Tekst: BURO.

Foto: German Saiz

Ovog septembra zaposleni u redakciji španskog izdanja magazina Architectural Digest su se vratili u kompletno renoviran radni prostor. Ideja je bila da njihove kancelarije postanu udobne i tople, a da se zadrži koncept open officea uz fleksibilnu namenu prostora. U toj misiji im je pomogao dizajner Carlos Tomás, osnivač biroa Estudio Recent, koji je na zadati brif odgovorio upotrebom neutralne palete boja i tekstila.

Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 1)
Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 2)

Carlos je u Španiji postao poznat kao dizajner koji se sigurno igra konceptom fleksibilnosti i prostore koje on izvede vrlo je lako prilagoditi različitim potrebama u svakom trenutku. Upravo je to bilo neophodno AD redakciji na dnevnom nivou, budući da je potrebno da se konstatno formiraju manji radni timovi u skladu sa aktuelnim projektima. Takođe im je bilo bitno da u tom prostoru mogu da ugoste svoje saradnike i potencijalne klijente ali i da organizuju manje događaje koji će služiti kao spona između dizajn profesionalaca, brendova i samog magazina.

Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 3)
Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 4)
Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 5)

Dizajn koncept je baziran na tri principa: tu je obilata upotreba tekstila, boje kao konstruktivni element, i kontinuitet prostora koji omogućava brzo kreiranje različitih zona. Prostor za novinare obojen je neutralnom paletom koja se vrti oko boje peska i na taj način se postiže atmosfera mira. Kancelarija koja je predviđena za članove menadžmenta je mesto gde se ti peščani tonovi spajaju sa bordo nijansama inspirisanim granat poludragim kamenom. Podovi su takođe iskorišćeni kao jedna od bitnih dizajn tačaka, sve je pokriveno "IQ Surface" vinilnim podovima iz Tarkett programa koji je moguće u potpunosti reciklirati. Carlos je je odabrao stilizovane terrazzo dezene ponovo u bež i bordo boji.

Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 6)
Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 7)
Pogledajte kako izgleda redakcija španskog izdanja magazina Architectural Digest (фото 8)

Svuda po prostoru su neprozirne zavese koje služe i kao pregradni element, ali i kancelariji daju toplu, skoro kućnu notu. Detalji su ključni i u ovoj priči i vrlo promišljeno su odabrani: tu su “Terracotta” stone lampe koje je Tomas Kral dizajnirao za PCM Design, Muuto lusteri, Vitra i Jasper Morrison tacne za sitnice dok je većina kancelarijskog nameštaja Ikea i Ferm Living. Rezultat je vrlo sveden prostor u kome ne postoje fiksirana radna mesta, već zaposleni po nahođenju svakodnevno mogu menjati pozicije što stvara utisak nalik na rad od kuće, a tu je i mnoštvo prirodnih biljaka u saksijama koje dodatno naglašavaju udobnost prostora. Iako je ovaj projekat osmišljen pre pandemije savršeno je i odgovorio na potrebe “new normal” sveta budući da je moguće napraviti potrebnu distancu, a tu su i ormarići za lične stvari zahvaljujući kojima može da se održi potreban nivo reda i higijene. Vrlo inspirativno!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor