Pretraga

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu

Tekst: BURO.

Usamljene kolibe su najbolji način da se na nekoliko dana izmestite daleko od svog života i da zaista u praksu sprovedete povezivanje sa prirodom o čemu toliko pričamo. Kolibice su sve modernije, ali i sve svedenije novi trend nalaže upotrebu reflektujućeg staka nalik ogledalu koje ih čini praktično nevidljivim. One su utapaju u okolinu nalik kameleonu. Pronašli smo nekoliko fantastičnih koje možete iznajmiti.

Casa Etérea

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 1)

Ovo je jedno od onih mesta zbog kojih će vam se oduševljeni uzdah sigurno omaći. Kućica je smeštena u Meksiku i nalazi se u blizini vulkana okruženog džunglom. Prashant Ashoka je dizajnirao kolibu za dve osobe sa namerom da bude idealan smeštaj za sve one koji žele da se sklone sa radara. Zidovi su napravljeni od posebnog stakla koj3 ima ultraljubičasti premaz zbog koga ptice jasno vide kuću i nema opasnosti po njih, a gostima dopušta da neometano gledaju u okolinu na isti način kao da su napolju.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 2)
Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 3)

Casa Etérea ima sopstveni sistem za kišnicu, dok se energija nabavlja preko solarnih panela. Iako se nalazi u prirodi, enterijer kolibe je kontrast očekivanom rustičnom uređenju: podovi su od betona, na plafonu su drvene grede, a nameštaj je u smirujućim neutralnim tonovima.

Mountain and Cloud Cabins

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 4)

U kineskoj provinciji Yubei prošle godine otvoren je ugostiteljski kompleks Mountain and Cloud Cabins koji su zajedničkim snagama osmislili biroi Wiki World i +Advanced Architecture Lab. Radi se o 18 kućica koje su obložene reflektujućim ogledalima i lako nestanu u magli koja je tu česta pojava.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 5)
Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 6)

Postoje različito projektovane kolibe, neke su uobičajno pravougaonog oblika, sa prozorima od poda do plafona, dok su neke piramidalnog oblika i skoro izgledaju kao NLO. A ono što im je svima zajedničko jeste da u vrlo jednostavnom enterijeru dominira drvo.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 7)

Sacromonte Landscape Hotel

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 8)

Boutique hotel i vinarija Sacromonte nalazi se na imanju od 100 hektara u Urugvaju, na dva i po sata vožnje od Montevidea. Kolibe su raspoređene oko vinograda na bazi od kamena koja služi kao terasa. Za dizajn je odgovoran biro MAPA Architects koji su se odlučili za zidove od zatamljenog ogledalo stakla kako bi se okolina reflektovala u prednjem delu kuće, dok je zadnji skriven panelima od drveta.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 9)

Ovo je mesto za istinske hedoniste, jer osim isprobavanja vina iz vinarije, postoji i opcija organizovanja večera u restoranu koji nudi specijalitete po principu „od farme do stola“.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 10)
Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 11)

The Mirrorcube

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 12)
Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 13)

Nešto drugačije je najbolji opis za The Microcube smeštaj, to je zapravo staklena kocka dimenzija 4x4x4 metara i nalazi se na drvetu, a gosti do kućice stižu vijugavim drvenim mostićem. Baza kuće je od aluminijuma, dok su svi zidovi izrađeni od reflektujućeg stakla. Odnosno tako izgleda gledano spolja, dok su sa unutrašnje strane zidovi obloženi svetlim drvetom sa prozorima na tri zida.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 14)

Ovo „gnezdo za ljude“ prima dvoje ljudi, a u kolibici ćete pronaći veliki krevet, toalet i prostor za sedenje. Kao i u ostatku Treehotel kompleksa toalet je opremljen ekološkim Rukkamoinika sistemom. Dizajneri ovog neobičnog smeštaja su Bolle Tham i Martin Videgård, a za izgradnju je bila zadužena švedska kompanija Harads.

Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 15)
Pronašli smo najlepše kolibe od stakla koje se savršeno utapaju u prirodu (фото 16)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor