Pretraga

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha!

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha!

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Mirko Nahmijas

Ukoliko biste samo preleteli slike bez čitanja teksta (što vam ne preporučujemo) velike su šanse da iz prve ne biste primetili da se ovaj stan nalazi u Beogradu. Promišljen enterijer koji igra na strani minimalizma začinjenog sa nekoliko trendi i večnih dizajnerskim komada nalazi se u srcu Dorćola. Izgled je omislila dizajnerka enterijera Andreja Pavićević-Nahmijas ispred biroa Parapet.

Andreja je objekat preuzela u sivoj gradnji i imala je slobodu da učestvuje u svim fazama osmišljavanja i izvođenja enterija – od rasporeda prostorija, do dizajna i dekorisanja enterijera i pripadajuće terase. Projektni zadatak nalagao je da se napraviti što otvoreniji prostor: elegantan, klasičan, pre sve svega funkcionalan i udoban za boravak u njemu. Gledajući finalni rezultat, u tome se potpuno uspelo!

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 1)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 2)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 3)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 4)

Postojeća čelična konstrukcija na plafonu, zajedno sa čeličnom bravarijom daje notu industrijskog vajba. Stan je okupan svetlom, jer su umesto prozora postavljena velika staklena vrata. Visina plafona je između preko tri metara, pa samim tim prostor dobija na grandioznosti. S obzirom da se terasa prostire celom dužinom stana, i da su svi otvori veliki, trebalo je osmiliti eksterijer i povezati ga sa enterijerom, kako bi sve bilo celina.

Dnevna soba, prostor za opuštanje sa Teckell neobičnim stolom za stoni fudbal, kuhinja i trpezarija čine centralni deo. Kuhinja i trpezarija su od pomenuta dva prostora odvojeni staklenim kliznim vratima. U tom delu se provlači kombinacija belih i crnih elemenata, a kako bi tu grafičku igru umirila Andreja se odlučila za kontrast dodajući komade od punog drveta koji su ostavljeni u originalnoj boji. Tako se dobila zona stana koja svojim dizajnom prosto poziva na opuštanje, ili druženje u svedenom ambijentu.

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 5)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 6)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 7)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 8)

Iako naizgled jednostavni, bio je veliki izazov dizajnirati i izvesti komade nameštaja, poput plakara bez lajsni, idealno uklopljenih u ostavljene niše, ugradnu policu za TV... Zbog svojstva tikovog drveta, sve drvene obloge su izrađene od istog. Enterijerom preovladavaju kultni komadi, poput Pierre Jeanneret stolica i fotelja, rađenih za projekat u Čandigaru, Serge Mouille lustera, zidne i podnih lampi, ali i drugih dizajn komada poput klub stola, lampe od tikovog drveta i pomoćnog stočića u dnevnoj sobi koje potpisuje dizajn dvojac iz Amsterdama Xander Vervoort and Leon van Boxtel, trpezarijskog stola koji je dizajnirao Rodolfo Dordoni za Molteni&Dada brend, Valcucine kuhinje i Bang&Olufsen savremenih i retro komada (radio je iz 1960. godine). Elektro galanterija je posebno prema nacrtu i željama izrađivana od najfinijih metala u Francuskoj.

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 9)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 10)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 11)

Master spavaća soba, sa prostranim garderoberom i kupatilom je druga veća celina u stanu. Tu je sa namerom sve svedeno i „obučeno“ u nežne sive nijanse koje inspirišu na mir kako bi ukućani uživali u zdravom snu u krevetu austrijskog brenda Wittmann. Na prozorima su duple zavese, koje ako se smaknu pružaju pogled na šarmantne fasade zgrada. Dok je ideja dečiju sobu bila da se izrade zanimljivi komadi, a da pri tome ostane dovoljno prostora za igru. Odatle se i javila ideja za sklopivim krevetima, koji izlaze iz zida. Kako ne bi bili klasični kreveti na otvaranje, osmišljen je i prostor za sedenje, u trenutku kada su kreveti sklopljeni.

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 12)

Terrazzo ploče za kupatila, vešernicu i kuhinju su namenski uvožene, obrađivane u radionici i postavljane u komadu, kako ne bi bilo vidljivih spojeva i izgledalo kao da je liveno. Samo jedna terrazzo ploča je teška preko 250 kilograma. Svi lavaboi su ručno rađeni, lepljeni, testirani, isporučeni uz pomoć krana i montirani na licu mesta. Bilo je jako zahtevno napraviti i instalirati dva lavaboa rađena u jednom komadu od dva i po metra, a da se ne rasklimaju, ne puknu i da se postave u milimetar u već pripremljen prostor. Ali sve je prošlo po planu i tu je sada veliko kupatilo koje podseća na one u najmodernijim svetskim hotelima. Tu je smeštena i kada obložena drvetom, dok je nasuprot njoj polica sa Marshall bluetooth zvučnikom za maksimalno uživanje u ovoj skoro pa spa zoni.

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 13)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 14)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 15)

Iako nije uobičajno u beogradskim stanovima, jedna prostorija odvojena je posebno za vešernicu, sa idejom da peglanje i prostiranje veša ne moraju uvek da budu naporna obaveza, niti da sve to mora izgledati dosadno. Svi komadi u toj sobi izrađeni su prema nacrtu u domaćim radionicama.

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 16)

Budući da se terasa prostire dužinom stana, ukućani tokom toplih dana mogu da uživaju u maloj oazi ispunjenoj biljkama u saksijama koje daju osećaj pravog dvorišta. Kako pogled puca na dorćolske krovove, proleće i leto su idealno vreme za uživanje na udobnom outdoor nameštaju i ovom skoro mediteranskom okruženju.

Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 17)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 18)
Pronašli smo stan u centru Beograda čiji enterijer nas je ostavio bez daha! (фото 19)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor