Pretraga

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!)

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!)

Tekst: Jelena Karakaš

Nekada želimo nešto posebno, pa i više od toga, nešto - over the top! Sjajno i svetlucavo, ali i elegantno i svedeno. Samo smo ljudi, svesni smo da su naše želje komplikovane, suprotstavljene i skoro nemoguće. Ipak, "skoro" je ključna reč, jer na ovom svetu postoje mesta koja sve ove prideve spajaju u jednu rečenicu i gle čuda - sva se nalaze u Francuskoj. Vodimo vas u virutuelnu turu kroz fantastične zamkove. Od eksterijera će vam zastati dah, enterijer će vas dokrajčiti, a tek kada počnete da proučavate vrtove, oh! Nama se zavrtelo u glavi! Za svaki slučaj stavljamo ova predivna mesta na svoju bucket listu, nikada se ne zna šta život nosi.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 1)

Château d’Aunoy

Zamak se nalazi nedaleko od Pariza i ubraja se među najelegantnije i najbolje očuvane građevine iz XVII veka. Ukupno ima 22 sobe koje se prostiru na 800 kvadrata, a sve to je smešteno na imanju od 70 hektara. Zamak je sadašnji izgled dobio između 1750. i 1754. godine, a sledeći stanar odgovoran je za vrt uređen u tipičnom engleskom stilu. Danas zamak pripada nasledniku Jean-Louis Tapiau koji je hrabro odlučio da sve renovira kroz svojevrsan miks nasleđa i originalnih komada i moderne avangarde. Yves Gastou, galerista i diler antikvitetima iz Pariza, mu je pomogao u toj misiji, a renoviranje je potrajalo 10 godina. Tako posebno mesto nije moglo ostati tajna, ovde je editorijale slikao fotograf Helmut Newton, Celine Dion je snimila spot za pesmu „Goodbye's“, a na imanju je snimana i mini serija „Joseph Balsamo“. Tapiau nema nameru da prodaje imanje, inače bismo odmah stali u red!

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 2)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 3)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 4)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 5)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 6)


Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 7)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 8)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 9)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 10)

The Château du Grand-Lucé

U ovom predivnom zamku slobodno možete uživati čak i da niste na listi bogatih naslednika, niti ste plave krvi, jer je danas pretvoren u luksuzan hotel - Hotel Château. Sagrađen je između 1760. i 1764. godine i nalazi se na 55 minuta vožnje vozom od Pariza. Prvi vlasnik bio je baron Jacques Pineau de Viennay i on je dvorac zamislio kao simbol ekstravagancije i luksuza. Pri renovaciji i adaptaciji hotela, tim na čelu sa arhitektom Mathieu de Bayeuxem vodio je računa o detaljima i istoriji kreirajući mesto koje je blistavo i savremeno, ali koje u isti mah deluje kao da je zaustavljeno u vremenu. Broji ukupno 12 soba i apartmana i svaka je ukrašena različitim bojama, dok je apartman „Baron’s Suite“ spektakl za sebe, na zidovima dnevne sobe nalaze se ručno slikani murali, a radna soba ima biblioteku u zelenoj boji u kojoj se čuvaju retke knjige. Ako ste se ikada pitali kako je to živeti kao evropsko plemstvo, ovo mesto možda nudi dobar odgovor.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 11)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 12)


Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 13)

Château de Gudanes

Ukoliko ste ljubitelj neobičnih priča i hrabrih životnih odluka, na pravom ste mestu. Ovaj zamak se godinama vukao po ponudama agencija za nekretnine, bio je u jako lošem stanju i nikako nije mogao da pronađe odgovarajuće vasnike dok se konačno Karina i Craig Waters nisu odlučili da se zbog te devastirane nekretnine presele čak iz Australije. Oni su 2003. godine započeli dug proces adaptacije, ali i blog na kome su beležili kako napreduju radovi. Markiz Marquis Louis Gaspard de Sales je angažovao pariskog arhitektu Ange-Jacques Gabriela kako bi mu projektovao grandiozan dvorac u kome će priređivati raskošne zabave za francusko plemstvo. Posle revolucije zamak je kupila porodica iz kraja, a 1990. godine ga je otkupio investicioni fond sa idejom da građevinu pretvore u hotel sa pet zvezdica, no zbog peripetija sa francuskom birokratijom projekat se nikada nije pomerio sa mrtve tačke. Kad su ga Karina i i Craig preuzeli postalo je jasno da je ovoj građevini nedostajalo malo ljubavi. Njihov plan je da pretvore zamak sa 94 sobe (!) u prijatan hotelčić, a dok radove ne privedu kraju goste primaju tokom letnjih meseci kada se u zamku održavaju i razne radionice od kuvanja i dizajna cveća koje podrazumevaju boravak od 3, 5 i 7 dana. Savršen izbor za sve one koji i danas veruju u bajke sa srećnim krajem.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 14)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 15)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 16)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 17)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 18)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor