Pretraga

Razmišljate o prodaji stana? Evo kako da pripremite prostor za potencijalne kupce (i podignete cenu)

Razmišljate o prodaji stana? Evo kako da pripremite prostor za potencijalne kupce (i podignete cenu)

Tekst: BURO.


Prodaja stana je i u vreme koje ne podrazumeva pandemiju zanimljivo iskustvo, svakako taj proces je čudniji, ali polako se navikavamo na novu dimenziju „normalnosti“. Sada je tu čitav arsenal mera kojima čuvamo svoje zdravlje: maske, rukavice i dezinfekciono sredstvo za ruke kojima dočekujemo goste veće na pragu. Ako ste imali plan da ove godine promenite adresu stanovanja, slobodno nastvite po planu, ali ako želite da se ta misija završi što brže i efikasnije poslušajte naše savete.

Razmišljate o prodaji stana? Evo kako da pripremite prostor za potencijalne kupce (i podignete cenu) (фото 1)

Skockajte ulaz i hodnik

Ove stavke mnogi previde, ako živite godinama u istom stanu verovatno više ni ne reagujete na nepotrebne naslagane stvari u hodniku, ili na otirač ispred vrata koji je ušao u fazu raspada. Potpuno pogrešno! To su prve stvari sa koje će potencijalni kupci videti pa ne škodi malo „ušminkati“ prostor. Pokušajte sve da sagledate novi očima i videćete šta sve morate pomeriti. Dodajte i par saksija sa zimzelenim biljem pored vrata, detalji mogu učiniti da se neko lakše zaljubi u vaš prostor.

Razmislite o novom raporedu

Da, ali ja želim da prodam stan, ne da ga renoviram! Jeste, jasno nam je, ali da biste eventualno podigli cenu nekretnine koju posedujete morate uložiti i malo truda. Jedan od najlakših trikova jeste da rearanžirate položaj nameštaja i poslažete ga u skladu sa uobičajnim dizajn pravilima (primera radi geometrijski organizovana prostorija može delovati privlačnije) umesto dosadašnjeg rasporeda koji je vama bio najpraktičniji. Ono što je sjajno za svakodnevni život, često nije ono što će „prodati priču“. Obavezno rasteretite prostor, sklonite lampe iz uglova, spremite nagomilane knjige i časopise, iako su ovi detalji deo vaše personalizacije stana zbog toga prostor vizuelno deluje manji nego što jeste. Kupcima je važno da vide pun potencijal prostora, zato im to omogućite.

Razmišljate o prodaji stana? Evo kako da pripremite prostor za potencijalne kupce (i podignete cenu) (фото 2)

Šminka je ključna

Kada počnete da posmatrate prostor tuđim očima videćete sve one male mane na koje ste se toliko navikli da su vam postale simpatične. A sve to možete rešiti sa kanticom boje uz dan posla. Pređite bojom sve flekice po zidovima, ukoliko imate kadu dodajte novi sloj blistavo bele boje. Svež premaz učiniće da čak i stari ormari i kredenci deluju šarmantno i čisto.

Uklonite lične stvari

Potencijalni kupci koji dolaze da pogledaju prostor žele da zamisle kako bi tu izgledao njihov budući, a ne vaš trenutni život. Lične stvari kao što su uramljene fotografije, ili plišane igračke po policama mogu im skrenuti pažnju sa bitnijih stvari. Ionako planirate selidbu, već polako deo stvari možete upakovati u kutije, dobra ideja je i da sredite ormare, urednost je stavka koja će se svima dopasti.

Razmišljate o prodaji stana? Evo kako da pripremite prostor za potencijalne kupce (i podignete cenu) (фото 3)

Dobre fotografije su sve

I ovo ne možemo podvući dovoljan broj puta! Posebno zbog aktuelne situacije slike su važnije nego ikada. Deo onih koji kupuju stan i dalje gleda samo slike još uvek se ne usuđujući da krenu u obilazak nekretnina. Zašto onda fotkama ne biste osigurali mesto na vrhu njihove liste potencijalnih stanova. Fotografisanje enterijera je posebna ahemija koja podrazumeva kreiranje scena kombinovanjem različitog svetla, uglova i slika detalja. Dobro uslikan prostor kod posmatrača mora izazvati pozivitivnu reakciju, a takođe fotografije bi trebalo da otkriju kakvu atmosferu ima prostor. To nije nimalo lak zadatak, zato uložite u ekipu profesionalaca, to će vam se isplatiti na duge staze.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar