Pretraga

Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni!

Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni!

Tekst: BURO.

Ukoliko redovno pratite dizajn priče možda ste primetili da arhitekte sve češće menjaju nekada megapopularnu sivu boju betona sa ružičastom. Jedan od najboljih primera za ovu tvrdnju jeste radnja modne marke The Webster u Los Anđelesu koju je projektovao arhitekta David Adjaye. Spojio je sirovi materijal sa bojom koja je sve, samo ne to. Nismo očekivali da će fasada lokala u prizemlju Beverly centra biti u boji ružičastih penastih bombona, ali kada smo videli rezultat shvatili smo da se radi o nečemu zaista posebnom! David je temu produbio i u unutrašnjosti zgrade, projektovao je niz zakrivljenih pregrada i stubova, pult i prostor za sedenje u istom materijalu i boji. Spajajući grubost i nežnost u isti kontekst, on je uspeo da izvede da preko 1.000 kvadrata ovog prostora budu prava vizuelna poslastica gde se kroz otkrivanje nesavršenosti privikavamo na ovaj neočekivani kontrast teksture i boje.

Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 1)
DAVID ADJAYE
Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 2)
GRESFORD ARCHITECTS
Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 3)
SZCZEPANIAK ASTRIDGE

I on nije jedini koji je ovako uspešno eksperimentisao sa betonom roze boje, neke od njegovih kolega pronašli su odlične načine kako da ga iskoriste i u okviru privatnih stanova. Relativno je lako i brzo dodati pigmente tokom procesa mešanja betona i tako stvoriti najrazličitije nijanse. U Londonu je lokalni biro Gresford Architects dobio projekat nadogradnje i odlučili su da deo izvedu baš od pink betona. Oni su se vodili estetikom italijanskog filma „Satyricon“ i odabrali su svetlu, nežnu nijansu. Dnevna soba je u njihovoj izvedbi postala posebna poslastica, dominira nisko sedenje (sofa je takođe iste nijasne i izrađena je od pliša), a kao kontrast tu je mnoštvo biljaka u saksijama ispod velikog prozora. Sve deluje kao mesto gde bi se rado uselila Barbie koja je napokon odrasla.

Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 4)
DAVID ADJAYE
Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 5)
STUDIO FELT
Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 6)
SZCZEPANIAK ASTRIDGE

Iako se radi o betonu arhitekte pronalaze različite, sve sofisticiranije načine da ga upotrebe, Simo Astridge suosnivač biroa Szczepaniak Astridge je iskoristio pink beton kao način da lakše dobije dozvolu za nadogradnju kuće koja se nalazi u zaštićenom području Londona. On je u projektu predložio da fasada novog dela bude u tamnijoj nijansi roze boje koja se savršeno slaže uz patiniranu crvenu ciglu koja se nalazi na fasadi originalne kuće. Lično je mešao pigmente i pravio uzorke kako bi izabrao nijansu koja je savršena. I tako su došli do prefinjene mat, pastelno roze nijanse koja je upadljiva i vrlo kul, a s druge strane lako je sa njom živeti i ne smeta ukućanima u njihovoj svakodnevnici.

Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 7)
GRESFORD ARCHITECTS
Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 8)
STUDIO FELT
Ružičasti beton se sve češće koristi u dizajnu i moramo priznati da smo oduševljeni! (фото 9)
GRESFORD ARCHITECTS

Još jedan primer koji oslikava koliko je ovaj novi trend lako prilagdljiv različitim projektima jeste primer škole u Belgiji koju je projektovao studio Felt. Oni su pink beton iskoristili u školskom dvorištu za delove predviđene za sedenje, kao i za spektakularno stepenište koje služi da poveže dva krila škole, odnosno učionice sa menzom i fiskulturnom salom. A kako bi dodatno sve razigrali arhitekte su se odlučile da istu nijansu ponove na podovima i plafonima zajedničkih prostorija. Wes Anderson bi obožavao ovu školu!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor