Pretraga

Skandinavska lekcija iz maksimalizma

Skandinavska lekcija iz maksimalizma

Tekst: BURO.

Savladali smo tu ozbiljnu lekciju, da. Skandinavke zaista umeju da se igraju sa bojama, i ne, njihov stil nije besprekoran jer se zasniva na nekoliko neutralnih nijansi, bolje da kažemo - besprekoran je uprkos tome. Jednostavno u genetskom kodu im je da neustrašivo uklapaju modne komade, ali i da stanu u trenutku kada stignu do odrednice „taman“. One znaju tu tajnu recepturu koja ne kaže „više je više“, nego „malo više je sasvim dovoljno“.

Još uvek učimo da sve ovo važi i za enterijere i da smo poverovali da su svi stanovi u Skandinaviji sive i bež boje, samo iz razloga jer su se takvi enterijeri uporno vrteli online nebom u poslednjih par godina. Zapravo tamo ima i veoma inspirativnih prostora čiji se vlasnici ne plaše flerta sa vrlo upadljivim bojama. I danas vam donosimo fotografije upravo takavog stana u centru Stokholma.

Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 1)

Velika površina od 147 kvadrata sa veoma visokim plafonima (3 metra i 24 centimetara) i ogromnim prozorima čini ovaj stan savršenim za odvažne dizajnerske igre. I kada kažemo odvažne, to mislimo u punom smislu te reči. Vlasnici su ovde hrabro uklopili zavese sa zebra uzorkom, pink, crvenu i ljubičastu boju, rustične detalje od drveta, pa i statuu Bude. I koliko god ova rečenica zvučala haotično, istina je da je rezultat veoma zanimljiv.

Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 2)
Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 3)
Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 4)
Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 5)

Zgrada u kojoj se stan nalazi potiče iz 1895. godine i neki od originalnih elemenata su sačuvani: vrata sa ogledalom, štuko, rozete na plafonu... Uz tipičnu arhitekturu za to podneblje, vlasnici ovog stana odlučili su se da njihov prostor više reflektuje duh dalekih kontinenata kao što su Azija i Afrika. Tu je dosta orijentalnih detalja kao što su tepisi, lusteri, lampe i dekorativne sitnice.

Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 6)

Ovaj prostor neka vam posluži kao inspiracija i podsećanje da dobar dizajn enterijera ne leži u slepom praćenju trendova, već on mora da reflektuje ličnosti osoba koje žive u njemu. Razmišljajte koje boje vam prijaju, koje materijale ne podnosite i možda nakratko zaobiđite Pinterest i bez spoljašnjih uticaja zamislite kako za vas izgleda idealno uređenje.

Skandinavska lekcija iz maksimalizma (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor