Pretraga

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu

Tekst: Vanja Ratković

Lampe ljubljanskog studija Brajak Vitberg prvi put sam videla na izložbi kolekcije Visconti Fine Art u Beogradu u novembru 2019. godine. Među izloženim radovima bili su i Vorholovi, Veličkovićevi, a u centru prostorije i te koloritne lampe. Od tada pratim njihov rad, koji je tokom ovih par godina, evoluirao, a jedna od njihovih kupaca je i Demi Levato.

Ovaj umetnički i dizajnerski studio 2019. godine osnovali su i vode Petra Brajak i Robert V. Bijelić. Po zvanju su arhitekte, ali ih je ljubav prema dizajn enterijera, sa fokusom na lampe i stolove, odvela na malo drugačiji put. Njihov estetski i vizualni izraz je poput Sorentinovog La Grande Bellezza - sav sjaj i glamur našeg sveta satkan je u ove predmete, ali bez pretencioznosti, jer je bitan element ovde prisutan a to je iskrenost. Za ove istovremeno i minimalistične i raskošne lampe, Petra i Robert koriste različite detalje, a posebno je zanimljiv njihov kreativni i proces realizacije.

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 1)
Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 2)

O ovim, ali i drugim temama, poput slovenačke i balkanske dizajn scene, kao i budućim planovima, pričali smo sa Petrom i Robertom.

Oboje ste arhitekte, da li ste radili u arhitektonskom birou/studiju pre nego što ste otvorili svoj art i design studio?

Ne, nismo se vidjeli u projektiranju u arhitekturi kao takvoj. Već tijekom studija znali smo da se želimo više usredotočiti na dizajniranje vlastitih predmeta, zajedno smo radili puno projekata tijekom studija i nekako je bio logičan slijed događaja da skupa otvorimo studio. Stoga se naša saradnja razvijala organski i postepeno, od faksa, a sve je kulminiralo 2019. do toga da sami stvaramo nešto zajedno.

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 3)
Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 4)

Šta smatrate najvećim uspehom do sada?

Svaki put kada spakujemo i pošaljemo naše komade nameštaja diljem sveta za nas je to mali i poseban uspeh, pogotovo kad nam se jave zadovoljni klijenti. Velika stvar za nas bila je i nagrada za najbolji lightning design (LIT design awards) 2019, par meseci posle otvaranja našeg Brajak Vitberg studija. Tu je i saradnja sa velikim međunarodnim galerijama.

Koji su izazovi sa kojima se suočavate?

Trenutno zbog korone, i sveopšte situacije u svetu imamo malo logističkih problema, dobavljanja materijala, shippingom i čekanjem izvođača...

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 5)

Kako ste došli do estetike koju preferirate u svom radu?

Oboje imamo vrlo sličnu estetiku, sličnost nam je u tome što su i Robertu i meni jedno od roditelja umetnici. Često inspiraciju vučemo iz raznih perioda istorije, vidimo lepotu u predmetima koje je načeo zub vremena, patina koja se stvara od korišćenja. To pokušavamo replicirati u našem dizajnu, arhetipove klasičnih oblika, formi dati novu izvedbu u materijalu i slično.

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 6)
Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 7)

Vaši predmeti oslikavaju nepotpuno savršenstvo. Šta pod tim podrazumevate?

Savršenstvo je nešto što svako percipira na svoj način. Zato je naše savršenstvo nepotpuno. Svi se mogu naći u tome. Pri oblikovanju npr. rasvetnih tela, stonih lampi, volimo pustiti deo produkta nedovršenim, npr. kocka mermera namerno oštećena, odvaljen deo kamena koji izgleda nedovršeno. Sva poetika materijala dolazi do izražaja. Komad mramora koji je nastajao miljunima godinama namerno spajamo sa djelom koji je potpuno obrađen i poliran te da te dve strane budu u dijalogu... U tome vidimo lepotu.

Kako izgleda proces pravljenja lampe ili drugih predmeta - od ideje do realizacije? Pominjali ste eksperimentalni dizajn proces.

Nas dvoje se sastajemo skoro svakodnevno u omiljenom kafiću u Ljubljani, gde uz duge razgovore dolazimo do zaključka i raznih ideja kako započeti sledeći projekat npr. lampu - igramo se materijalima, skiciramo. Naš dizajn i stvaranje su vrlo intuitivni, nekada produkt koji smo u početku zamislili na kraju ispadne potpuno drugačije, jer uz sam proces otvaraju se nove ideje i pristup na koji ih rešavamo. Razlike u našim karakterima omogućuju nam da imamo živopisan i kreativan tijek ideja koji među nama jako dobro funkcioniše. Nakon maketa slijede prvi prototipovi, a onda i sama izrada kod naših majstora. Često pokušavamo spojiti nespojivo, tehnike koje nisu ustaljene pri nekim materijalima, spajati različite metale, zatim varimo razne metale, kombiniramo i eksperimentiramo.

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 8)
Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 9)

Najviše radite sa staklom. U čemu se ogleda njegova lepota?

Jedan tako sveopći i svedostupan materijal, određenim tehnikama postaje visokotehnološki i svemogućan, oduševljava nas kakve sve kombinacije može da pruži u dizajnu. Staklo je iz jednog kuta prozirno, a iz drugog kuta izgleda potpuno drugačije, u lomu svijetlosti i refleksiji.

Vlasnik vaše lampe je i Demi Levato. Kako se to dogodilo? 

Pošto surađujemo sa raznim interior dizajnerima i galerijama čiji su klijenti ponekad poznate i javne osobe, tako naši proizvodi često dospiju u ruke poznatih, ali inače nemamo uvijek priliku dobiti neke njihove slike kakve smo vidjeli u slučaju sa Demi.

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 10)
Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 11)

Kako gledate na slovenačku dizajn scenu, kao i onu na Balkanu?

Slovenački dizajn ima dugu povijest i duboko ukorijenjenu tradiciju, te predstavlja visoku kvalitetu. Na tržištu bivše Jugoslavije dugo je dominirao slovenački dizajn, a međunarodni značaj zadržao je još od doba modernizma: neki od njegovih poznatih komada djela su slovenačkih dizajnera, poput stolice Nike Kralja “REX” (koja je uvršten u zbirku njujorške MOMA-e – The ed.). No, iz nekog razloga nikada se nismo uspjeli poistovjetiti s filozofijom slovenačkog dizajna, koji se zbog utjecaja domaće drvne industrije uveliko oslanja na ovaj materijal. Što se tiče trenutne scene, u Ljubljani je prisutno jako puno mladih dizajnera, ali zbog veličine tržišta većina se odmah opredjeli za inostranstvo. Isto tako je i sa državama u regionu. Mislimo da ima puno talentovanih dizajnera na Balkanu i u Sloveniji. Samo treba malo više biti drzak i odmah pokušati sa plasmanom u svet.

Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 12)
Slovenački studio Brajak Vitberg: Lepotu vidimo u nepotpunom savršenstvu (фото 13)

Da li planirate i neku kolaboraciju sa drugim dizajnerima?

Da bi do toga došlo treba da se poklopi više stvari. Trenutno nemamo ništa u planu, no otvoreni smo uvek za kolaboracije, odnosno saradnju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor