Pretraga

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda!

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda!

Tekst: BURO.

Na šta vas asocira kada neko kaže dizajn iz sedamdesetih godina XX veka? Da li vam se u glavi pojave slike čupavih tepiha, upadljivih geometrijskih šara na tapetama i bar 50 nijansi braon boje? Niste usamljeni, ovo su neke od napoznatijih odrednica te dekade. Ali šta se dešava kada neke komade nameštaja izvučemo iz tog konteksta i postavimo ih u novo, savremeno okruženje? Prava dizajn alhemija! I to je ono što se upravo događa, sofe dizajnirane tokom sedamdesetih godina doživljavaju renesansu, toliko su popularne da se oko njih vrte čitavi novi trendovi. Ono što ih odlikuje jeste da se radi o garniturama koje su pre svega (super) udobne, takođe su zakrivljene i predimenzionirane, a kreirane su sa idejom da se na njima odmara i druži. Toga nam je svakako potrebno više u 2020. godini, pa ne čudi porast popularnosti upravo takvog dizajna. Ovo su modeli koji su osvojili naše Instagram feed-ove!

Sesann Lounge

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 1)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 2)

Za italijanski brend Tacchini arhitekta iz Milana Gianfranco Frattini je sedamdesetih osmislio sofu Sesann. Radi se o sofi organske forme čije delove povezuju vidljivi metalni elementi. Danas postoji širok izbor opcija materijala i tekstura kojima ova sofa može biti presvučena, a proizvođač nudi i opciju različite obrade metalnih delova. Uz to, široke nogare mogu biti izrađene u tamno braon ili sivoj boji.

Cameleonda

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 3)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 4)

Ovu modularnu sofu dizajnirao je Mario Bellini 1971. godine, a danas se nalazi u ponudi kompanije B&B Italia. Nasloni za leđa i ruke povezani su neupadljivim gajkama, pa tako korisnici sami mogu složiti elemente na način kako im najbolje odgovara. Sofa se može, na primer, rastaviti na dve fotelje, ako skinete naslon ona može postati krevet. Ovaj model postao je veliki hit posle izložbe „Italy and The New Domestic Landscape“ koja je održana 1972. godine u MoMA muzeju.

Le Bambole

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 5)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 6)

"Le Bambole" sofa i na prvi pogled otkriva duh decenije slobodnog duha kada je nastala. Mario Bellini kao osnovu nit inspiracije uzeo je oblik koji puna kesa iz šopinga dobije kada je spustimo na pod. Ta ideja pretvorena je u oblik debeljuškastih jastuka. "Le Bambole" kolekcija brenda B&B Italia nastala je između 1970. i 1972. godine i postala je ikona svog doba, 1979. godine osvojila je prestižnu titulu „Compasso d’Oro“ a vreme je pokazalo da dobar dizajn ne zastareva. Ova udobna sofa je i danas jednako aktuelna kao u trenutku kada je nastala pre 50 godina.

Togo

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 7)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 8)

Možda i najpopularnija sofa iz sedamdesetih danas jeste model "Togo" kompanije Ligne Roset koji je 1973. godine kreirao Michel Ducaroy. Tokom godina ovo je postao klasičan komad koji može da igra ključnu ulogu u svim stilovima uređenja enterijera. Njen ergonomski dizajn ju je vrlo brzo učinio jednom od najomiljenijih garnitura za sedenje. Kada je prvi put prezentovana na Salonu kućnih umetnina u Palati odbrane u Parizu nagrađena je nagradom čime je prepoznata kao „inovativan i demokratski nameštaj“. Groovy baby!

Marenco

Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 9)
Sofe dizajnirane sedamdesetih godina XX veka su doživele svoju renesansu. Ovih 5 modela viđamo svuda! (фото 10)

Mario Marenco je 1970. godine predstavio dizajn sofe „Marenco“ koju je osmislio za kompaniju Arflex. Struktura sofe je od metala, a svaki od elemenata (sedište, naslon, rukohvati) se posebno može skidati i dodavati. Iako je predstavljena davno, ova sofa je i dalje nešto posebno, i 2007. godine je ovenčana Wallpaper nagradom za dizajn u kategoriji nameštaja koji je ponovo lansiran.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor