Pretraga

Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz

Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz

Tekst: BURO.

Više nema sumnje Memphis stil nas ponovo obuzeo i zavladao svetom enterijera! Nastao je tokom ranih osamdesetih godina, a za začetnikom se smatra italijanski arhitekta Ettore Sottsass. To je bila njegova reakcija na tada popularni modernizam, on je odlučio da krene put dizajna koji je podrazumevao jarke boje i geometrijsku igru. Ponovni uzlet tog stila lagano je počeo 2016. godine kada je brend Suprime na posebnoj kolekciji sarađivao sa jednim od članova Memphis pokreta Alessandrom Mendinijem, nastavilo se 2017. godine za izložbom „Ettore Sottass: Radikalni dizajn“ u njujorškom Met muzeju. Nekoliko godina kasnije svedoci smo da je stil osamdesetih preplavio rafove, ali i naše Instagram feedove.

U novom talasu, tu su dostojni naslednici kao što je dizajner iz Bruklina Asa Pingree koji uticaj Memphis pokreta na njegov rad opisije kao „ideološku povezanost“. Dok dizajner iz Stokholma Gustaf Westman zaključuje: „komadi koje sam dizajnirao asociraju na prijateljstvo i zabavu i nadam se da na neki način predstavljaju bekstvo od realnosti. A upravo je to radila i Memphis grupa“.

Kako bismo vam u praksi pokazali koliko je snažan i ukorenjen taj uticaj, pronašli smo nameštaj koji se naslanja na nekadašnje postulate, ali u novom, modernijem ruhu. Ono što je zajedničko za sve jeste da donosi živost i zabavu u svaki enterijer.

Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz (фото 1)

„Elio“ lampa je specifična zbog svog zakrivljenog oblika, iako deluje retro zapravo predviđeno je da ovu lampu kontrolišete glasom. Soft-Geometry je brend koji stoji iza dizajna, a oni su inspiraciju pronašli u foto seriji na kojoj je dokumentovana igra svetla na staklu, vodi, koži i prašini. „Elio“ lampe su zato izrađene od smole koja oponaša momenat kada se prirodna svetlost rasipa po različitim površinama.

„Double Float Hooks“ su prirodni nastavak Trueing kolekcije u kojoj su istraživali funkciju kroz različite, neočekivane forme. Ova serija čiviluka stiže u četiri različita oblika od raznobojnog stakla i rosso levanto mermera. Praktično ali i ekstravagantno u isto vreme.

Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz (фото 2)
Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz (фото 3)
Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz (фото 4)

„Lombrella“ stolica nastala je kao saradnja između umetnika Andree Forapanija i multimedijalne umetnice iz Švajcarske Tanie Grace Knuckey. Njihov dizajn odlikuju ručno oslikane žvrljotine koje asociraju na grafičke igre Memphis pokreta.

Komoda „The console x shelf“ je delo dizajn studija iz Los Anđelesa Objects for Objects. Komoda stoji na debeljuškastim „nogama“ u obliku valjka koje drže tri police organskog oblika. Izrađuje se od medijapana i šperploča koje su tretirane sjajnom farbom.

Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz (фото 5)

„Curvy Mirror“ ogledalo je tokom prošle godine postalo jedan od najpopulanijih dizajn komada na Instagramu. Delo je švedskog dizajnera Gustafa Westmana i radi se o monumentalnom komadu koji lako dolazi u centar pažnje u svakom enterijeru. Gustaf se za svoju kreaciju inspirisao čuvenim ogledalom „Ultrafragola“ koje je dizajnirao Ettore Sottsass.

„Wavy“ tepih brenda Pieces je izbor za najhrabrije. Kombinuje sve dugine boje u talasima i zaista je komad kome treba prepustiti da „vodi priču“. Nas je osvojio u trenutku kada smo ga videli u dnevnom boravku kuće Pieces Home u Mejnu koja se može iznajmiti preko Airbnb platforme.

Stil osamdesetih u enterijeru nam se vratio u punom sjaju! Ovi komadi su dokaz (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor