Pretraga

Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom

Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom

Tekst: BURO.

Odaćemo vam jednu tajnu: ako se ozbiljno pozabavite uklapanjem boja u prostoru i hrabro ih prigrlite, velike su šanse da ćete prestati da ih doživljavate kao nešto strano i upadljivo i verovatno ćete se pri pogledu na kolorne blokove osetiti jednostavno – radosno. Upravo se tako oseća Sofie Amalie koja se pri renoviranju stana od 114 kvadrata u Kopenhagenu u kome živi sa mužem i sinom, odlučila da sve zidove okreči različitim bojama. Jedina prostorija koja je ostala sa belim zidovima jeste kuhinja, ali u njoj dominiraju niski ormarići od hrastovine.

Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 1)
Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 2)

Sofie je konsultantkinja u jednoj dizajn agenciji, a totalno renoviranje novog porodičnog doma koje je trajalo 10 meseci vodila je sama. Posle pet meseci su se uselili, a poslednjih pet su praktično živeli sa majstorima i zanatlijama. Sve se to isplatilo kada je počeo da se pomalja finalni izgled. Radi se o mish-mash uređenju koje i sama Sofie opisuje kao kontradiktorno. Velika je ljubiteljka boja i ponovne upotrebe starog nameštaja, ali istovremeno voli klasičan i funkcionalan dizajn. Zato se ovaj enterijer nalazi upravo između te dve škole mišljenja. Kroz kontraste je uspela da stvori vrlo stilski promišljen prostor koji je pomalo umetnička galerija, pomalo salon nameštaja, a najviše odraz ličnosti koje u njemu borave.

Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 3)
Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 4)
Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 5)

I sama voli da zaviri i pogleda kako ljudi žive i kako su opremili dom, pa često klikće po sajtovima agencija koje se bave prodajom stanova u Stokholmu i Kopenhagenu. Zato je i pokrenula Instagram profil na kome je beležila kako je renoviranje napredovalo, a danas kad je skoro sve skockano nastavlja da deli fotografije različitih dekor stajlinga u okviru istog prostora. Obožavaćete Sofie i njenu pedantnost, a kada je u pitanju njen stan na svim slikama vlada kreativni haos, odnosno red sa ponekim elementnom koji narušava perfektnu sliku. Ali, jednako je sistematična kada je u pitanju vođenje Instagrama, u istaknutom odeljku, primera radi, možete videti sve šifre za boje koje su koristili u stanu, od sunčane žute na plafonu kupatila, do pastelno roze u hodniku. Plus je popisala nazive svih umetničkih dela i tagovala gde ih možete nabaviti. Kad bi bar svi inflenseri bili ovako precizni!

Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 6)
Stilska vežba: Ovo je pravi recept kako da uvedete boje u svoj dom (фото 7)

Bacite se u razgledanje i uverićete se kako dobro mogu da funkcionišu sofa u floralnom printu, stočić od mermera i fotelja od ratana. Ovu lekciju skandinavskog dizajna ćete želeti da naučite i zapamtite.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor