Pretraga

Sve što bi trebalo da znate o neonskim instalacijama u enterijeru

Sve što bi trebalo da znate o neonskim instalacijama u enterijeru

Tekst: BURO.

Ko nije poželeo neki neonski ispis za dnevnu sobu neka odmah digne ruku. Realno, svi mi smo u jednom trenutku imali viziju života u nekom loftu sa nekim kul citatom koji sija na zidu iznad sofe. U međuvremenu su nam se prioriteti i željeni stil enterijera promenili, ali zauvek ćemo simpatisati svetleće poruke. Ukoliko ste i dalje pri tome da želite svoj komad neona, ovo bi bilo dobro da znate:

Sve što bi trebalo da znate o neonskim instalacijama u enterijeru (фото 1)

Neon je upadljiv

Kada je potrebno da pošaljete neku poruku svetu, najjednostavnije je da to učinite neonskim znakom. I to treba da vam bude na pameti kad birate njegovu poziciju u enterijeru. On ima moć da transformiše izgled sobe na bolje, ili na lošije. Pričamo o medijumu koji je doslovno dizajniran kako bi zaustavio saobraćaj, a sada ga stavljamo u prostor gde živimo. Razmislite da li možete da obavežete na duže, ili vam je samo potreban dobar kadar koji biste uslikali za Instagram?

Neon može biti i pastel

Ljudi često pogrešno pretpostavljaju da je paleta boja kada je neon u pitnju dosta ograničena. To nije slučaj. U proizvodnji neonskih znakova koristi se nekoliko različitih gasova. Kada je elektrifikovan, svaki gas emituje fotone različite talasne dužine koje daju drugačije boje svetlosti. Tako gas neon daje narandžasto-crven sjaj, argon boju lavande, helijum svetloružičastu, kripton srebno-belu, a ksenon svetloljubičastu boju. To se najbolje vidi u slučaju belog neona koji može varirati od jako hladne do vrlo tople nijanse.

Sve što bi trebalo da znate o neonskim instalacijama u enterijeru (фото 2)

Neonski znakovi se prave ručno

Svaki svetleći znak koji ste ikada videli, od maleckog znaka „open“ u lokalnom kafiću pa sve do velikih art instalacija je izrađeno ručno. Proces zahteva veštinu i realativno je nepromenjen od trenutka kada je patentiran 1910 godine. Što je majstor veštiji to možete zahtevati neobičnije i preciznije stvari. Jedan američki dizajn studio koji se bavi izradom neon reklama tako je dobio zadatak da prouče rukopis Nikole Tesle, budući da je klijent naručio ispis „Fuck you Edison“.

Neon ili obožavate ili prezirete

Narativ neonskih znakova daju ljudi, odnosno kakve osećaje on kod njih izaziva. U poslednjoj deceniji porasla je komercijalna uporeba, ali i popularnost neona u art i modnim krugovima. Bilo kakav da je kontekst, takav ispis uvek ima svoju težinu. Fraza napisana neonom nikada nije neutralna. Obično je to neki citat osobe koju obožavamo, ili ironična šala.

Sve što bi trebalo da znate o neonskim instalacijama u enterijeru (фото 3)

Neon je ličan

Genijalna je činjenica da možete poručiti šta god vama lično padne na pamet i na taj način zauvek sačuvati neku uspomenu u svetlećem obliku. Biranju pristupite studiozno i posvećeno i odaberite nešto što ima dublje značenje za vas. Razmišljajte o tome kao o izboru tetovaže, pa iako to nije toliko trajno i obavezujuće, bilo bi super da u svom neonskom znaku uživate jednako i godinama kasnije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor