Pretraga

Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri

Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri

Tekst: BURO.

Ova nekadašnja ribarska kuća nalazi se u mirnom delu ostrva Formentera i skrivena je među divljom vegetacijom, a upravo je to privuklo novu vlasnicu koja je godinama letovala na tom ostrvu i sanjarila o svojoj slatkoj maloj kućici. U adaptaciji ovog mesta pomogla joj je pariska dizajnerka enterijera Esther Corcos. Interesatno je da se nisu iz prve zaljubile u ovu nekretinu, bilo im je jasno da se radi o posebnom mestu punom potencijala, ali tu je bilo i dosta komplikacija. Posle godinu dana bacile su se aktivno na renoviranje i uklonile sve probleme.

Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri (фото 1)
Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri (фото 2)

Najbolje strane su rustikalni šarm, visoki plafoni i pogled od 360 stepeni na okolinu. Tako stare kuće su se nekada imale kamene zidove, pa iako nisu dirali veličinu kuće bilo je neophodno izbiti još prozora kako bi dobili više svetla, ali i iskoristili fantastičan pogled koji lokacija nudi. Kada govorimo o materijalima kuća je zagrađena od tradicionalnih: na podu je uglačani beton, za drvenariju je korišćen kesten, tu su još terakota, kamen i mermer sa Ibice. Kako bi se dodatno istakla rustikalnost, materijali su obrađeni tako da se još više otkrije njihov karakter i da je odmah vidljivo da se radi o prirodnim teksturama. Pa je tako drvenarija prebojena bezbojnim mat lakom kako bi dobila patinu. Skoro sve ivice na nameštaju su nepravilne ili zaobljene, kako bi sve delovalo živahnije.

Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri (фото 3)
Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri (фото 4)

Dizajnerka je čak osmislila ostavu gde su police ugrađene u udubljenja koje su majstori napravili u kamenu, što je odlična ideja za sve one koji kubore sa prostorom za odlaganje. Budući da je Esther stvorila jednostavan okvir posle renoviranja, vlasnic nekretnine je imala slobodu i dovoljno prostora da skocka dekor mešajući eklektične detalje. Želela je da sve odiše udobnošću, ali da ipak bude moderno. Veliki drveni sto uparila je sa žutim Cappellini sofama, a njih je ukrasila prekrivačima i jastucima dizajnerke Eugenie Collet. U dnevnoj sobi je i „Floglio“ lampa Tobie Scarpae, kao i „Corniche“ polica koju su osmislili braća Bouroullec. Iako su tu neobični detalji, zahvaljujući korišćenju limitirane palete, postignuta je atmosfera koja zove na opuštanje i uživanje. A to je poziv kome bismo se rado odazvali.

Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri (фото 5)
Sve što danas želimo jeste da smo se probudili u ovoj kući na Formenteri (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor