Pretraga

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere

Tekst: BURO.

Odrastanje tokom ljutih devedesetih nije bilo lak zadatak, iako je šećerni prah nostalgije već debelo prekrio sve momente koji su tada mogli da nam naruše sreću. Puno je sitnica koje nas trigeruju i u sekundi vraćaju negde u osnovnu školu kada je bilo dovoljno samo da postojimo i ispunjavamo dane zabavom (odgovornost odraslosti? Neka hvala, je l možemo da je vratimo? Samo smo se šalili). Šta je tu je, sve u svoje vreme i verujemo da je današnjim klincima jednako zabavno u novim avanturama ali uživamo i da povremeno bez krivice skrenemo puteljkom down the memory lane. Onda kad je sve bilo tako nekako lako, nevino i ušuškano. Zato vam danas predstavljamo dva nova enterijera na dve različite tačke sveta koje spaja ideja slavljenja estetike devedesetih godina u njenom najveselijem izdanju.

CAFFETTIERA CAFFÉ BAR

Montreal, Kanada

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 1)

Zaista nam je žao što nemamo ovakav kafe u svom komšiluku za kompletni diskonekt od stvarnosti. Caffettiera Caffé Bar nalazi se u Montrealu, a vlasnik Andreas je poželeo da ima mesto koje jasno asocira na italijanske kafee iz devedesetih. Baš onakve gde je kafa bitna, ali ne i najvažnija, jer se tu bistri dnevna štampa, pauzira od posla, galami sa prijateljima... U toj misiju pomogao mu je arhitekta Ménard Dworkind koji je bio odgovoran za projekat i enterijer.

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 2)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 3)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 4)

Kako bi postigao opušteni vajb, odlučio se za dugačak crni terrazzo šank koji je srce prostora. Retro epizoda odigrava se na podu zahvaljujući sitnim crno-belim pločicama nalik šahovskim poljima. Ono što takođe vizuelno vraća u prohujala vremena, jesu zidovi obloženi imitacijom drveta. Ogledala sa lukom smeštena iznad kožnih separea daju utisak prostranosti ovom nevelikom kafeu. Stolice su pronašli u oglasima i presvukli su ih u bež kožu, a kako bi sve dodatno začinili, Andreas i Ménard su se odlučili sa okrugle stolove čije ploče su izrađene od laminata u pet različitih boja. Za custom made lustere koristili su žuti gajtan kakav je nekada postojao na svakom fiksnom telefonu, a nostalgiju su dodatno podstakli izborom knjiga, nalepnica, igračaka i fotografija koje potiču iz devedesetih.

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 5)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 6)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 7)

SLOW WINE BAR

Moskva, Rusija

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 8)

Ovaj bar sa razlogom nosi naziv „Slow Wine Bar“ jer je enterijer jedno pravo putovanje u prošlost, baš u one dane kada smo bili jednostavno – nedostupni! Nije bilo mobilnih telefona, a dopisivanje kao koncept bio je misaona imenica (osim ako se niste dopisivali na papirićima sa drugaricom iz klupe), ako ste bili van domašaja fiksnog telefona svi bi vas jednostavno pustili na miru. Zamislite tu utopijsku epizodu, da poručite čašu vina i ostanete sami sa sobom, pa ako vas put nekada nanese u ovaj bar, možda možete to da pokušate?

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 9)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 10)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 11)

Lokal se nalazi u nekadašnjoj poslovnoj zgradi zbog čeka ima ogromne prozore i veoma visoke plafone. Na plafonu su već postojale grede koje je biro Dvekati, zadužen za prilagođavanje enterijera, upotrebio kao polaznu tačku pri dizajnu. Arhitektkinje Katya Svanidze i Katya Lubarskaya bile su inspirisane starim odmaralištima na Crnom moru i poželele su da donesu delić juga i morske atmosfere i u hladnu rusku prestonicu. Poigrale su se i modernizmom uvodeći raznobojnu grafičku igru na zidove u vidu velikog murala dok upadljive crvene metalne stepenice vode na galeriju. Separei su razdvojeni niskim zidićima, a šank prekriven sitnim kvadratnim pločicama je zakrivljen i prati oblik galerije. Ovo mesto izgleda kao scenografija neke od arkadnih igrica koje smo besumučno igrali sve dok ne bismo „popili“ neku strogu kaznu zbog neizvršavanja školskih obaveza. Hm, pa možda ovaj odrasli život i nije tako loš, posebno kad postoje ovako kul barovi u kojim možemo na kratko da odmorimo.

Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 12)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 13)
Svi oni koji su odrastali devedesetih zaljubiće se u ove enterijere (фото 14)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor