Pretraga

Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna

Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna

Tekst: BURO.


Moda i dizajn su čvrsto isprepletane oblasti i želimo da naš dom izgleda jednako dobro kao i modne kreacije koje svakodnevno nosimo. zato nas ne čudi što dizajneri iz svih oblasti blisko sarađuju razmenjujući svoja iskustva i ideje kako bi unapredili kako sam izgled tkanina, tako i njihova svojstva. Predstavljamo vam tri najuspešnije kombinacije ovog proleća.

Duro Olowu x Soane Britain

Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 1)
Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 2)
Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 3)

Modni dizajner iz Nigerije Duro Olowu osmislio je odvažnu kolekciju tekstila za tradiconalni engleski brend nameštaja Soane Britain. Sve je počelo kada je Olowu postavio fotografiju izloga jedne od njihovi radnji i pohvalio njihovu promišljenu upotrebu boja i printova. Ispostavilo se da osnivačica Soane Britain Lulu Lytle obožava njegov rad  i došli su na ideju da spoje svoje vizije. Pri stvaranju ove kolekcije Duro i Lulu otkrili su da imaju vrlo slična interesovanja od putovanja, preko kulture drevnog Egipta, sve do fotografija iz četrdesetih godina XX veka. Kao rezultat tu je mini kolekcija koju čine četiri različita, ali vrlo upadljiva printa. Kako oboje kažu, ova kolekcija može podariti karakter i joie de vivre svakom prostoru. Klimamo glavom.


Kelly Wearstler x Lee Jofa

Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 4)
Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 5)
Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 6)

Dizajn superstar Kelly Wearstler nikada ne miruje, ove sezone uz sve aktuelne projekte na kojima radi stigla je i da lansira petu po redu kolekciju za američku kompaniju Lee Jofa. Kolekcija broji osam različitih uzoraka tekstila, kao i pet printova tapeta koji su nadahnuti Bauhaus i Mephis pokretima. Kelly se poigrala sa dimenzijama, optičkim varkama, a inspirisala se organskim oblicima i senziblitetom planete Zemlje. Čak i kada sve printove postavite na isto mesto oni „govore“ istim jezikom, čineći dizajn celinu. Neka vas to inspiriše da budete hrabriji pri uklapanju uzoraka, kao što možete videti na ovom primeru, ta hrabrost može da se višestruko isplati.


Raf Simons x Kvadrat

Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 7)
Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 8)
Tri fantastične kolekcije tekstila iza kojih stoje najveća imena mode i dizajna (фото 9)

Kreator Raf Simons još od 2014. godine uspešno sarađuje sa danskom tekstilnom kompanijom Kvadrat i do sada su zajedno radili na stvaranju neobičnih tekstura od prirodnih materijala kao što su lan, vuna i viskoza. Ovog proleća, zajedničkim snagama kreirali su dva materijala predviđena za presvlačenje nameštaja i tkanine nazvali Helia i Silas. Helia se mahom sastoji od vune, sa dodatkom akrila, viskoze i najlona, a materijali su tako pomešani kako bi se dobila struktura astragana, vrste vune koja se pravi od jagnjećeg krzna. Silas je mekan materijal koji je dobijen mešanjem vune i najlona, a odlikuje ga kompleksan završni proces obrade. Ova tkanina na dodir podseća na pliš. Takođe, u okviru nove kolekcije predstavljena su i tri nova jastučića presvučena Silas tkaninom, kao i nove boje tkanine Sunniva tri.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar