Pretraga

U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa

U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa

Tekst: BURO.

James C. Rose je bio istaknuti pejzažni arhitekta dvadesetog veka. U svojoj potrazi za odgovorima na to kako bismo mogli da živimo, odricao se uvreženih estetskih i društvenih konstrukcija. Za njega, kodeksi i ograničenja nisu bili nešto što je trebalo poštovati, već prepreka koju je trebalo prevazići. Trenutno je u toku multidisciplinarna izložba koja se održava u njegovom domu u Nju Džersiju.

U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa (фото 1)
U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa (фото 2)

Komadi namerno stavljeni u ovo okruženje dobili su novi život i to je bila osnovna ideja iza izložbe "At the Rose House" koja proširuje praksu Object & Thing-a, sajma umetnosti i dizajna, da postavlja izložbe u domovima istorijskih umetnika i arhitekata. U ovom slučaju, nameštaj koji je napravio dizajnerski studio, Green River Project, i komadi umetnika mogu se videti unutar njegove kuće. 

U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa (фото 3)
U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa (фото 4)

„Postoji zajednički duh između Jamesa i Green River Project LLC u pronalaženju izazova dizajna i omogućavanju da on funkcioniše", izjavila je Abby Bangser, osnivačica i kreativna direktorka Object & Thing. James je umeo da iskoristi zastarela vrata u svrhu klupe, a razmišljanje o tome šta materijal može postati je nešto što je takođe vidljivo u praksi Green River Project LLC-a.

U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa (фото 5)
U domu pejzažnog arhitekte Jamesa Rosa (фото 6)

James je istraživao potencijal pejzažne arhitekture koja ne vidi unutrašnji i spoljašnji prostor ili prirodne i izgrađene karakteristike kao zasebne, već kao integrisane aspekte dizajniranog okruženja. Inspirisan zen arhitekturom, nastojao je da pomiri unutrašnje i spoljašnje, stvarajući besprekornu tranziciju između pružanja skloništa i življenja u skladu sa okolinom.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor