Pretraga

U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro!

U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro!

Tekst: BURO.

Stan sa direktnim pogledom na more? Već nam se u glavi javljaju ideje o morsko plavom enterijeru i nezaobilaznim prugama, a onda smo videli ovaj stan u Majamiju i skoro da smo se postideli tog razmišljanja na prvu loptu. Jer ovaj enterijer izgleda kao unutrašnjost školjke! Radi se o stanu Jene Covello osnivačice holističkog kozmetičkog brenda Agent Nateur. Ona se u Majami preselila iz Los Anđelesa u potrazi za novim početkom i ono što joj je bilo bitno pri izboru nekretnine jeste da ima dobru energiju. Upravo je u ovom stanu pronašla taj “feel-good” osećaj kome je težila, a brižljivo odabrani komadi nameštaja koji su savršeno uklopljeni dodatno doprinose osećaju mira i blagostanja u prostoru. Uređenje enterijera poverila je dizajnerki iz Kalifornije Tiffany Howell, odnosno njenoj kompaniji Night Palm Interiors.

U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 1)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 2)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 3)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 4)

Ono što je specifično kod Tiffany jeste činjenica da rad sa klijentima počinje od playlist-e, odnosno oni joj daju pesme koje će pretočiti u inspiraciju za kreiranje mood board-a za projekat. U ovom slučaju Jena se odlučila za listu na kojoj je bilo dosta pesama od pevačica kao što su Madonna, Lana Del Rey i Sade. Sama Tiffany je nekada radila u muzičkoj i filmskoj industriji i poseduje talenat da u prostoru stvori svojevrsnu scenografiju koja može doprineti raspoloženju. Njoj je bitno da sve to izgleda dobro, ali i da nosi određeni vajb, a u ovom slučaju to je inspiracija osamdesetim godinama koju je razradila u vrlo kul, savremenom pravcu.

U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 5)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 6)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 7)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 8)

Jena i Tiffany su po upoznavanju pronašle zajednički jezik i zajedno su “išle u obilaske” vintage radnji i to putem video poziva. Devojke su se upoznale i sprovele ceo dizajn postupak virtuelno, uprkos tome sjajno su se složile i skoro da nije bilo nesuglasica pri izboru nameštaja. Jane je obožavateljka italijanskog dizajna (u skulpturalni nameštaj Pierra Paulina zaljubila tokom putovanja u Evropu) i zbog toga je na centralnom mestu u dnevnoj sobi najpopularnije ogledalo Instagrama “Ultrafragola” koje je dizajnirao Ettore Sottass. Upravo su zakrivljene linije sa rama ogledala poslužile kao inspiracija za izbor nameštaja, sofa i fotelje su iz sedamdesetih, a tu je i legendarna stolica iz osamdesetih godina “Ekstrem” koju je osmislio Terje Ekstrom.

U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 9)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 10)
U ovom enterijeru su se sreli “Poroci Majamija” i Mid Century i to izgleda jako, jako dobro! (фото 11)

Kako je stan opreman tokom pandemije i karantina Tiffany se fokusirala na vintage nameštaj koji je već bio dostupan u radnjama i galerijama, umesto da čeka komade koji su kasnili zbog zastoja u transportu. Njen trik je bio da odabere skulpturalne komade nameštaja, a u celinu ih je povezala presvlakama, birala je materijale mahom u krem i braon nijansama, ali u različitim teksturama, od kože do buklea. Kako je terasa uvučena i u potpunosti zaklonjena tu je smestila dve masivne fotelje presvučene plišom, iako je to neočekivan izbor materijala za spoljašnost radi se o posebnom materijalu koji je namenjen za sve vremenske uslove. I upravo je to jedan od postulata po kojima se dizajnerka vodi, ona želi da nameštaj bude lep, ali obavezno i funkcionalan.

Iako je nameštaj već dovoljno otkačen i sve deluje kao svojevrsno umetničko delo, ni izbor umetnina nije prepušten slučaju. Gia Coppola je autorka dve fotografije u hodniku, u trpezariji pažnju krade delo od tekstila multimedijalne umetnice Sare Marlowe Hall, a u dnevnoj sobi je šarena slika umetnice Jessalyn Brooks.

Iako je čitav stan nalik utočištu posebna pažnja je posvećena spavaćoj sobi za koju je Jane imala viziju da će to biti njeno sigurno mesto gde može da ispija čaj i sluša talase. Kako bi ispunila klijentkinjinu viziju Tiffany se odlučila da stvori prostoriju koja već na prvi pogled deluje opuštajuće. Na zidovima su ručno bojene tapete, kraj velikog kreveta se nalaze natkasne od mermera, a ostatak je sveden na minimum. Uspela je u misiji da je sve istovremeno razigrano i svedeno. Perfektno!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor