Pretraga

Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu

Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu

Tekst: BURO.

Dok brojimo trendove koji se svakodnevno množe, sve češće se vraćamo klasicima, a veliki broj novih trendova je zapravo samo interpretacija starih načela i pristupa. Upravo zato ne iznenađuje činjenica da svedočimo kontrinuiranoj relevantnosti dela Isamu Noguchia. On je bio američki umetnik, arhitekta i jedan od najcenjenih vajara dvadesetog veka. Svojim radom napravio je revoluciju u pogledu integracije umetnosti u svakodnevne predmete.

Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu (фото 1)

Njegovi komadi su stanari muzejskih kolekcija i umetničkih galerija i predstavljaju oslonac stilskih, ali praktičnih domova. Kao odgovor na izazove u poslednje dve godine, njegove vanvremeneske tvorevine i klasični dizajn se sve više cene zbog kvaliteta i jednostavnosti kojom odišu. 

Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu (фото 2)
Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu (фото 3)

Upravnici njegove zaostavštine u fondaciji Isamu Noguchi i Garden muzeju primećuju da u vreme nesigurnosti njegovi radovi predstavljaju instrument fokusa i moći i možda se zbog toga ponovo prihvataju i prepoznaju kao dinamični i poučni, a ne kao modernistički statični objekti. Nema sumnje da je Isamu promenio način na koji ljudi posmatraju svakodnevne predmete, budući ih je on video kao skulpture - svakodnevni život je približio umetnosti.

Njegov pristup dizajniranju i težnji ka harmoniji sa prirodom umnogome objašnjavaju samu srž čovečanstva. Decenijama izlagani i slavljeni, njegovi radovi iznova dospevaju u fokus. Štaviše, postajemo sve svesniji važnosti osvetljenja i dizajna životnog prostora u kom boravimo, što je postalo još osetnije u periodu lockdowna.

Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu (фото 4)
Umetnost jednostavnosti: Isamu Noguchi u fokusu (фото 5)

U trenutnom fokusu, na Pinterest moodboardovima i našim feed-ovima su Noguchieve svetlosne skulpture koje možemo posmatrati kao funkcionalnu umetnost. Upravo u tome se ogleda stepen njegove genijalnosti, jer je znao kako da u obične predmete udahne ono nešto, dašak nesvakišanjeg i "višeg", da spoji tradiciju i modernost, sadašnjost i budućnost, a da sve to odiše jednostavnošću do koje je najteže uzdići se.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor