Pretraga

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma

Tekst: BURO.

Foto: Meta Coleman

Meta Coleman je bila dizajnerka enterijera i pre nego što je to spoznala. Ona se profesionalno bavila fotografijom i nije razmišljala u pravcu enterijera svedok nije sagradila i dizajnirala sopstveni porodični dom. Tada je uvidela da toliko uživa u kreativnom procesu uklapanja i stilizovanja nameštaja i detalja, da se kompletno prebacila u novu profesiju. Od tada radi sa jednom misijom: da svi prostori koje ona ona uredi budu jednako funkcionalni i lepi, uz bitnu stavku, a to je da njeni klijenti budu srećni. Ono što karakteriše sve Coleman prostore jeste da su oni šarmantni, udobni, ali ipak i šik, sve je ispunjeno eklektičnim i raznobojnim kombinacijama vintage i modernog nameštaja. Naravno, najslobodnija u tom kombinovanju je u sopstvenom domu, gde sve svoje ideje prvo testira u poznatom okruženju.

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 1)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 2)

Iako bi se po slikama enterijera reklo da Meta živi sa suprugom Nicholasom i decom Henrikom i Majom negde u srcu Skandinavije, radi se o porodičnoj kući u Juti. Meta ima nemačke korene i često je putovala kako u Nemačku, tako i u Dansku i Norvešku, gde se oduševila sa estetikom koju je zadržala u svom životu. Njeni omiljeni dizajneri su Axel Einar Hjorth, Rudolf Steiner i Bjorn Wiiblaad. Omiljena igra joj je kombinovanje različitih elemenata, koji iznenada postaju deo iste kompozicije i to neočekivano vrlo skladne.

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 3)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 4)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 5)


Na primer, u njenoj kući postoji zid između kuhinje i dnevne sobe koji je neko vreme bio bele boje, ali je Meta svakodnevno prolazila pored tog mesta shvatila da je tu potrebno nešto jače i veselije i odlučila se da ga prekrije tapetama, a izbor je pao na čuveni šumski print koji je Josef Frank osmislio za kompaniju Svenskt Tenn. Tako upadljiv uzorak je nije sprečio da dnevnu sobu ispuni bojama i dezenima, skoro svaki komad presvučen je u neki odvažni print (među kojima prednjači sofa u psihodeličnom uzorku). Rizikovanje se višestruko isplatilo, taj prostor sada izgleda jako, jako kul!

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 6)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 7)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 8)

I dečije sobe su jednako razigrane, a kako njen sin voli pešačenje i planinu Meta je odlučila da iznad njegovog kreveta kreira poseban mural. Pronašla je retro fotografiju planine Materhorn iz 1900. godine na eBay-u i uz pomoć kompanije Rebel Walls pretvorila ju je u tapetu velikih dimenzija. Na taj način personalizovala je sobu i dala joj je šmek starinskog planinskog kluba koji sada njen sin obožava.

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 9)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 10)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 11)

Ovaj dom nije savršen, ali je autentičan i vrlo precizno oslikava interesovanja i želje ukućana, a to je ono u čemu bi trebalo težiti pri dizajnu. Zabava i šarm jesu u osnovi svega, ostavljamo vas da proučite sve detalje. Jer ovde ih ima mnoštvo, kao i sjajnih dizajn trikova koje je lako preuzeti, razmišljajte o tome kako je svaki komad moguće promeniti, ili unaprediti.

Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 12)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 13)
Uređeni haos: Dom dizajnerke Mete Coleman je injekcija optimizma (фото 14)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor