Pretraga

Uz ove odlične savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu

Uz ove odlične savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu

Tekst: BURO.

Većina nas prati uobičajna pravila kada je rasveta u pitanju, često i bez previše razmišljanja. Kad je u pitanju izbor lustera držimo se klasike i minimalizma, jer dok dođemo do rasvete u fazi renoviranja i useljavnja više nemamo snage za velike dizajn eksperimente. Ipak, to nije razlog da uz funkcionalnost dodate i još ponešto. Donosimo vam savete zahvajujući kojima možete da pronađete savršen luster – baš za vaš prostor.

Uz ove odlične savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 1)

Eksperimentišite sa stilom uređenja

Luster je zapravo idealan detalj da malo začinite stvari. Primera radi, ako ste enterijer uredili u tradicionalnom maniru, možete dodati luster modernog dizajna, ili obrnuto. Neka vam neočekivano bude lajt motiv, eklektika je često dobitna kombinacija zbog čega će vaš prostor dobiti karakter i postati samo vaš.

Uz ove odlične savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 2)

Razmislite o balansu

Veliki luster u dnevnoj sobi ponekad može da deluje preteško i preupadljivo. Pre nego što se odlučite za rasvetno telo razmislite o materijalima i teksturama koji preovladavaju u sobi. Tekstil, papir, pa čak i staklo uvek mogu da budu dobro rešenje, ako vam je potrebno da rasteretite prostor. Ako je soba pretrpana, razmislite o nekom delikatnijem lusteru.

visina je bitna

Na sličan način kao što bez razmišanja postavljamo luster iznad trpezarijskog stola, učinićemo to i sa stočićima u dnevnoj sobi. To je dobra pozicija, kako biste naglasili sobu i dekoraciju, ali vodite računa da luster, ili više njih ne smeta gostima da se vide preko prostorije, ili još gore da udaraju glavom kad se približe stočiću.

Uz ove odlične savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 3)

Centrirajte

Ukoliko luster postavite na sam centar plafona u prostoriji to će vam kasnije dati više opcija da aranžirate zonu za sedelje po želji, jer će centralna pozicija lustera služiti kao „sidro“ pa nameštaj ne mora biti poravnan. Naravno, razmišljajte da li ćete tuda prolaziti, u tom slučaju odlučite se za kraći kabl.

Plus jedan

Ako imate visoke plafone, ili se radi o većoj sobi obavezno razmislite o kombinaciji nekoliko lustera. Rasporedite ih sa dovoljnim razmakom i uživajte u svetlosnom efektu koji ćete postići time.

Uz ove odlične savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 4)

Kombinujte

Ukoliko su vaša dnevna soba, trpezarija i kuhinja deo istog otvorenog prostora, vrlo verovatno je da ćete poželeti da uklopite sva rasvetna tela, ili čak da koristite iste lustere, ili bar one iz iste kolekcije. Ipak, u savremenim domovima bitno je da su svetla dobro pozicionirana, manje je bitno da se radi o sličnim komadima. Teško je ubosti pravi miks, ali ako dobro razmislite o tome možete ubosti pravi dizajn bingo. Odabertite jedan element (tekstura, oblik, linije, ili tip abažura) i ponovite na svakom mestu gde kačite luster kako bi postigli balans. Isprobavajte dok ne dobijete dobitnu kombinaciju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor