Pretraga

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Relja Ivanić

Ako vam se učinilo da u poslednje vreme dosta pišemo o enterijerima poslovnih prostora, ne varate se. Ta grana je i pre pandemije počela sa svojom tranzicijom, koju je sada dodatno ubrzao i neočekivani WFH koncept. I zaposleni i nadređeni razmišljaju o novim oblicima organizacije posla zahvaljujući kojim će podići produktivnost, ukiniti nepotrebne procedure, ali i uživati u radi što više nije zanemarljiva stavka. Najjednostavnije rečeno, srećan zaposlen je dobar zaposlen, i kompanije čine sve što je u njihovoj moći kako bi obezbedile adekvatne uslove za sve. Jedna od prvih stavki na tom spisku jeste dizajn samih kancelarija, koje sada izgledaju fantastično i obavezno sadrže i prostor koji zaposleni mogu koristiti da se na kratko odmore i resetuju misli. Zato vas danas vodimo u jednu baš takvu kancelariju, kompanija TX Services je ogranak najveće švajcarske medijske kompanije TX Group, a njihov novi ofis nalazi se na Novom Beogradu i prostore se na 2.000 kvadratnih metara.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 1)

Za dizajn bio je zadužen jedan od najpoznatijih domaćih biroa Antipod, a njihov proces rada na projektu počinje sa service design radionicom sa klijentom, odnosno zaposlenima. Tako su učinili i u ovom slučaju kako bi saznali odgovore kako bi zaposlenima mogao da izgleda idealan radni dan i kako bi proučili njihove navike na osnovu kojih su osmislili i projektovali prostor.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 2)

Ono što je bilo u brifu jeste cilj da prostor bude funkcionalan i prijatan za rad u okviru koga će postojati različiti sadržaji u skladu sa potrebama zaposlenih. Dodatni zahtev je bio da dizajn izazove oduševljenje kod svakoga ko kroči u prostor. A na ovu stavku je studio Antipod odgovorio sa maksimalnim brojem poena! Jer radi se o suncem okupanom prostoru, gde su kroz izbor boja i materijala postigli utisak harmonije i optimizma. Takođe, zaposleni su izrazili želju za velikom količinom zelenila, kutkom za opuštanje, delom za zabavu i mogućnošći rada na terasama koje se prostiru na 350 kvadratnih metara.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 3)

Prostor se sastoji iz kancelarija za svaki tim, sala za sastanke, javnih zona za rad i neformalne sastanke, silent booth-ova za individualni rad, lounge zona, multifunkcionalne zone za projekcije i radionice, nekoliko kafe kuhinja i kantinom koja je povezana sa sobom za igru i velikom terasom na poslednjem spratu ovog objekta. Unutar velike ulazne zone, nalaze se tri “paviljona” i svaki ima svoju namenu: jedan sadrži info pult i mesto za poštu, drugi biblioteku i lounge za čitanje, dok je treći Jungle lounge, kako ga zaposleni zovu i predstavlja mesto za opuštanje okruženo zelenilom.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 4)

S obzirom da se radi o švajcarskoj kompaniji, ideja za koncept je potekla iz materijala koji su prirodni, neobrađeni i reciklirani. Uz skladan dizajn enterijera, plan je bio i da se unese i doza brutalizma koji okružuje objekat u kome se ovaj enterijer nalazi. Klijentu je bilo važno da ima što manje zidova i da se kancelarije pregrađuju staklenim pregradama kako bi ceo prostor bio svetao. Uzevši to u obzir, arhitekte su isplanirale prostor tako da se kretanjem kroz hodnik, kancelarije smiču i samim tim staklene pregrade vizuelno preklapaju. Na taj način se svetlo i senke stalno prelamaju i stvaraju dinamičnu sliku, u zavisnosti od doba dana.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 5)

Plafon je otvoren, sa vidnim instalacijama; betonski stubovi su ostali neobrađeni, a nameštaj po meri je specijalno dizajniran i čini veliki deo ovog enterijera. Raw estetika je ispraćena i kroz dizajn nameštaja, što se ogleda kroz izbor materijala i detalja. Obrade podova prate namenu prostorija - u javnom delu i kancelarijama nalazi se vinil u nekarakterističnom tonu za ovaj materijal. Ovim izborom su želeli da postignu da se osećaj zaposlenog ne promeni kada iz javnog dela uđe u svoju kancelariju, već da se zadrži ležeran utisak. U salama za sastanke je postavljen parket, a u silent booth-ovima itison, radi prigušenije atmosfere.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 6)

Brend boja kompanije TX Group je zelena zbog čega se ona provlači kroz enterijer i vrlo je znalački ukombinovana sa zemljanim tonovima, bojom drveta i natur betonom. Skladno je jedna od reči koja vam padne na pamet kada posmatrate ovaj projekat. Pored toga, koristili su i akustične HERA panele koji su izrađeni od recikliranih drvenih otpadaka. Navijamo za još ovakih promišljenih i humanih kancelarija u (Beo)gradu.

Vodimo vas u predivnu kancelariju okupanu suncem na Novom Beogradu (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor