Pretraga

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru

Tekst: BURO.

Šta ostaje posle povratka sa obale? Sećanje na predivne zalaske, uspomena na pesak pod prstima, bež nijanse koje se nežno prelivaju svaki put otkrivajući novu scenu u glavi. Pa ne čudi da je upravo to bila inspiracija iza dizajna enterijera ove vile na španskom ostrvu Majorka. Svi koji su imali priliku da je posete, zaljubljeni su u njenu divlju prirodu, a među njima su mnogi pisci, pesnici i slikari (kao što je Joan Miró), ali i vlasnici ove kuće koji su u njoj želeli da spoje prirodne lepote ostrva, klimu koja diktira vegetaciju, kao i tradiciju ručne izdrade predmeta od keramike. Oni su uz pomoć studija Paradowski iz Krakova svoj recept za sreću preveli u prostor koji nas je oduševio.

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 1)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 2)

Radi se o kući na dva sprata gde je precizno uhvaćen duh Majorke. Zuza i Piotr Paradowski su poznati po svom pristupu dizajnu koji uključuje kombinovanje predmeta iz različitih perioda, umetnina i zanatskih predmeta. Oni su se odlučili da sve začine vintage duhom i mediteranskom atmosferom kako bi kreirali prostor koji odiše smirujućom atmosferom koja priziva prohujala vremena i poziva na opuštanje.

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 3)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 4)

Centralna prostorija, dnevna soba nalazi se na prizemlju i spaja kuhinju i dnevnu sobu, a otvara se ka velikoj terasi na kojoj se nalazi bazen sa morskom vodom, kao i raskošna bašta gde rastu voćke i aromatične trave. Na drugom nivou smeštene su spavaće sobe. I eksterijer i enterijer igraju oko minimalizma, s tim da je fasada hladna i ravnih linija, dok je unutrašnjost ispunjena toplim tonovima. Paleta se vrti oko bež nijansi, sive i boje drveta. Zuza je bila zadužena za pribavljanje komada nameštaja i detalja iz radnji širom sveta i u toj misiji je bila vrlo uspešna. Pronašla je retro sofu iz šezdesetih koju su zatim presvukli tekstilom sa jacquard uzorkom, tu je i stolica koju je dizajnirao Philipp Mainzer, monumentalni sto za ručavanje Henka Vosa, kao i konzolni sto od bambusa uparen sa lampom od bakra sa abažurom od bambusa.

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 5)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 6)

Kako bi prostor povezali sa lokacijom gde se nalazi arhitekte su se odlučile za umetnine i predmete koji su izradili lokalni umetnici i zanatlije. U dnevnoj sobi je slika umetnika Jaumea Roiga, kao i keramički radovi koje je izradio Joan Pere Catalá Roig (Jaumeov stariji brat).

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 7)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 8)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 9)

Umešno spajajući detalje Paradowski Studio je stvorio enterijer koji inspiriše na uživanje u letu, sanjarenje i prepuštanje uživanju u trenutku. Savršeno. 

Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 10)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 11)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 12)
Zaljubljeni smo u ovu kuću koja spaja bež i braon nijanse u enterijeru (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor