Pretraga

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jovana Rakezić

Prostrano, svedeno i svetlo su prve odrednice koje vam padaju na pamet kada zakoračite u ovaj beogradski stan. Radi se predratnog o saloncu od 120 kvadrata koji pretrpeo potpuni fejslift koji su osmislile i sprovele arhitekte iz biroa Dello. Studio na čijem čelu je Staša Radmilović. Oni su dobili zadatak da dvostrano orijentisani dvosobni salonac sa centralnim salonom, lođom i prostorijama za poslugu transformišu u funkcionalan prostor modernog enterijera koji je priagođen savremenom načinu življenja. I na ovaj izazov oni su u potpunosti odgovorili, stvorivši udobnu oazu koja momentalno poziva na odmor, opuštanje i uživanje.

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 1)

Pun potencijal ovog stana u skladu sa potrebama petočlane porodice ostvaren je spajanjem nekadašnjih servisnih prostorija u master spavaći blok i smeštanjem kuhinje na mesto nekadašnje lođe. Promišljenim pristupom kreiran je stambeni prostor koji se sastoji iz dečije sobe, dnevnog boravka, trpezarije sa antreom na mestu nekadašnjeg centralnog salona u čijem produžetku se nalazi prozračna kuhinja. Vešernici i dečijem kupatilu pristupa se iz hodnika koji vodi ka spavaćem bloku, koji se sastoji iz prostrane spavaće sobe i kupatila.

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 2)
Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 3)

Nadahnuti kako objektom, tako i samim stanom, arhitekte su težile da u što većoj meri zadrže karakterističnu arhitekturu i ispoštuju duh vremena iz kog ovaj životni prostor datira. Vođeni željama i senzibilitetom klijenata, odlučili su se za eklektičan spoj predratne arhitekture i modernog nameštaja rafinirane izrade.

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 4)

Kako bi stvorili topao, personalizovan prostor, kroz celokupan prostor prožimaju se suptilna paleta boja i raznolikost tekstura, kako u samom nameštaju tako i na podovima i zidovima. Svetli tonovi parketa su u harmoničnom skladu sa nešto tamnijim tonovima nameštaja izrađenog od furnira ili pak masiva hrasta. Smeli kontrastni detalji u crnoj boji čine enterijer ekstravagantnim, a ujedno ležernim i bezvremenim.

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 5)
Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 6)

Sofisticirana estetika ovog enterijera postignuta je kombinacijom lokalno proizvedenih komada nameštaja i pretežno danskog dekora, rasvete i nameštaja. Salon Soba 23 je bila pravo mesto za pronalazak autentičnih komada koji su u kombinaciji sa Ethnicraft foteljom i otomanom iz GIR-a dali ovom stambenom prostoru razigran i živopisan karakter.

Zavirite u jedan beogradski salonac renoviran u savremenom stilu (фото 7)

Korišćena paleta je sa namerom svedena kako bi vlasnici nekretine mogli da svojim detaljima prostor personalizuju i daju mi dodatni karakter. Ipak, iako su nežne bež nijanse ovde dominatne i dalje postoji dinamika i dizajn igra koja je postignuta kroz igru teksturama. Obilato korišćenje drveta i finih tekstila stvorili su mesto koje je toplo i udobno i tako savršeno prilagođeno potrebama života jedne moderne porodice.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor