Pretraga

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Damir Otegen

Uvek je uzbudljivo zaviriti u neku od redakcija, jer se radi o mestima koja su dizajnirana tako da različite grupe kreativaca (novinari, urednici, dizajneri, producenti...) mogu da funkcionišu efkasno i da ne ometaju jedne druge dok stvaraju. Digitalno doba donelo je nove profesionalne podele i usložnjavanje zadataka i načina na koji zaposleni u magazinima sarađuju. Mediji više nisu jednosmerni kanali, a danas se ta komunikacija odvija kroz različite forme, a tu kancelarija tu može imati veliku ulogu kao, na primer, mesto na kome se snimaju Youtube videi, podkasti, ili može poslužiti kao scenografija gde se fotografiše sadržaj za društvene mreže. Baš zbog toga je izgled tradicionalne redakcije pretrpeo promene i mediji širom sveta se prilagođavaju novim trendovima, naravno najbrži i najspremniji su oni čije je geslo „digital first“ kao što je to slučaj sa BURO. izdanjem za tržište Kazahstana.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 1)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 2)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 3)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 4)

Njihova kancelarija više nije samo to već se radi o jedinstvenom prostoru BURO.Space gde se nalazi sedište kompanije, ali njegova multifunkcionalna priroda dozvolja da se ovde organizuju raznovrsni događaji, javna predavanja, premijere filmova i modna snimanja. Na ovaj način, u novoj eri, publika i kreatori nisu odvojeni, već naprotiv kroz konverzaciju mogu doći do još boljeg sadržaja za sve. Iza projekta u Kazahstanu stoji lokalni biro Levelstudio. Oni su iskoristili međusprat kao dodatni prostor gde postoje radne jedinice, mesto za opuštanje, kao i veliki teatarski prostor za događaje i male konferencije.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 5)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 6)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 7)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 8)

Ceo ofis je dizajniran tako da je sve otvoreno, transparentno i povezano na više načina, zaposleni konstantno cirkulišu kako bi brzo razmenili informacije i ideje. Kako bi im bilo što udobnije arhitekte su se potrudile da iskoriste što više prirodnog svetla i ventilaciju. Vrata i zidovi se nalaze samo na onim mestima gde su bili apsolutno neophodni. Staklene pregrade su tu kako bi se i ti delovi otvorili kliznim mehanizmom u trenutku kada više nema potrebe za privatnošću i zvučnom izolacijom.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 9)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 10)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 11)

U centru su drvene police koje se prostiru od poda do plafona i tako razdvajaju prostorije. Funkcija polica jeste da tu budu izloženi najbolji projekti na kojima je BURO. Kazahstan tim radio, kao i da se tu čuvaju knjige iz redakcijske biblioteke i kancelarijski pribor. Korišćenjem drveta postignuta je toplina i balans u odnosu na postojeću betonsku strukturu zgrade, koju arhitekte sa namerom nisu dirale. Kako bi prostor mogao da funkcioniše u različitim ulogama dizajnu svetla se posvetilo dosta pažnje, pa se različitom toplinom i modovima svetla mogu po želji postići različiti efekti.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 12)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 13)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 14)

Koncept dizajna je privlačan u svojoj jednostavnosti, zbog upotrebe prirodnih materijala i izuzetne pažnje prema detaljima. Stolarija, stakleni delovi, kao i ogledala su ručno izradile lokalne zanatlije. Ogromno kružno ogledalo osvetljeno sa zadnje strane je zapravo reinterpretacija tačke koja je zapravo BURO. logo. Šta kažete? Ukoliko biste voleli da vidite ofis u kome stvara srpski tim BURO. magazina, pišite nam!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor