Pretraga

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna

Još imate vremena da ih obiđete!

Tekst: BURO.


Dok još sabiramo utiske sa upravo pre pet minuta završene Nedelje mode u Londonu, ovaj grad nastavlja punom parom napred. U toku je i trajaće do 22. septembra velika smotra dizajna London Design Festival. Za 17 godina, koliko se ta manifesticija održava, nametnula se kao nešto što bi svi ljubitelji dizajna morali da isprate sa punom pažnjom. Upravo će ovih dana u 11 kvartova britanske prestanice biti prikazano nebrojeno radova dizajnera iz čitavog sveta koji će u praksi pokazati svoje bogatstvo ideja, veštinu i talenat za inovaciju koji gura celu industriju napred.

U okviru festivala biće postavljeni showroom-ovi, pop-up radnje, posebne prostorne instalacije, a govoriće se o globalnim problemima i izazovima, kako je najavljeno učesnici će se pozabaviti temama kao što su mentalno zdravlje, pritisak za očuvanje okoline i klimantske promene. Ove godine organizatori su se udružili sa muzejem Victoria&Albert gde će biti prikazani posebni radovi, ali će se održavati izložbe i paneli.

Ovo su dešavanja i instalacije koje su privukle našu pažnju, ako se ovih dana nalazite u Londonu – nemojte propustiti!

Walala Lounge

Umetnica iz Londona Camille Walala je preuzela South Molton ulicu koja je poslužila kao adresa za njenu javnu instalaciju „Walala Lounge“. Ona je redizajnirala deset klupa i to u njenom stilu koji podrazumeva razigranost, hrabro korišćenje geometrijskih oblika i obilatu upotrebu boja. Predimenzionirane zastave sa sličnim raznobojnim motivima razapete su širinom ulice. Rezultat je efekat sličan onome kad se nađete u sred crtanog filma – predivno!

South Molton Street, W1K 5QE

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 1)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 2)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 3)

Void

 

Dizajner Dan Tobin Smith udružio se sa kompanijom The Experience Machine kako bi kreirali izložbu „Void“. Instalacija vodi posetioce na putovanje kroz seriju ogromnih projekcija dragog kamenja, tako kreiranih da zamute granicu između prirode i dizajna. Između ostalog projektovani su rubini iz Mozambika i smaragdi iz Zambije koji su uvećani toliko puta dok nisu postali samo apstrakne strukture na zidovima.

11 Islington Green, N1 2XH

 

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 4)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 5)

Bamboo Ring

Za vreme trajanja festivala japanski arhitekta Kengo Kuma preuzeo je baštu muzeja V&A. Delo je posebno naručeno za ovu prigodu i ima formu kružnog gnezda koje je sastavljeno od višestruko isprepletanih spirala od bambusa koji se nalaze u centru fontane. Kuma je zamislio ovu kreaciju kao odu bambusu koji predstavlja tradicionalni japanski materijal koji se koristi u izgradnji. Na ovaj način istakao njegovu fleksibilnost i snagu.

Cromwell Rd, SW7 2RL

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 6)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 7)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 8)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 9)

Please Be Seated

Ove godine jedno od ključnih dela na festivalu jeste ono dizajnera Paula Cocksedgea koji je osmislio ogromnu javnu instalaciju. Sastoji se od tri koncentrična kruga koji se savijaju tako da deluju kao talas. Ideja je da delo izazove prolaznike na Finsbury Avenue trgu da sednu i odmore, ili da prođu ispod njegovih krivina. Za sve one radoznale kako je ovo delo pravljeno tu je izložba u The Space 3FA gde su osim scena sa stvaranja ove instalacije prikazani i drugi radovi britanskog dizajnera.

Finsbury Avenue Square, EC2M 2PP

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 10)

Bao Bao Voice

 

Radi se o interaktivnom događaju koji izaziva čula, a cilj je da se proslave ikonične Bao Bao Issey Miyake geomtrijske tobe. Izložba nosi naziv „Bao Bao Voice“ i posetioci mogu videti kako se torbe kreću na specifične načine koji kreiraju sinhronizovane zvukove, dok se u istom ritmu prikazuju vizuali na zidu galerije. Inovativna izložba prikazuje i 100 raznobojnih torbi koje su grupisane u kaledioskopski prizor. Pored toga, na licu mesta nalazi se i pop-up prodavnica u kojoj se može kupiti odeća iz regularne linije, kao i kreacije iz kolekcije za jesen/zimu 2019. godine.

31 New Inn Yard, EC2A 3EY

 

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 11)

Disco Carbonara

Nekima će biti dovljno samo ime ove instalacije da svrate da pogledaju o čemu se radi, a ako zahtevate više reći ćemo vam da je u pitanju naručeno delo dizajnra Martina Gampera na King’s Cross-u. Brif koji je dobio bio je da izgradi nešto: „veliko, zabavno i upadljivo“ On je konstruisao lažnu fasadu kakva se uobičajno može videti na italijanskom delu Alpa. Instalacija je inspirisana pričom o Potemkinovom selu, lažnom selu koje je izgrađeno kako bi kraljicu Cathrine II fascinirao njen ljubavnik Grigory Potemkin. Gramper je u izradi njegovog „lažnog sela“ koristio materijale koji minimalno škode okolini, ili se radi o odbačenim, ili o recikliranim materijalima.

Kings Cross, London N1C 4DQ

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 12)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 13)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 14)
8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 15)

1882 Ltd. x Jo Malone

Modna i dizajn scena ništa ne vole od dobrih kratkotrajnih saradnji, one su najčešće smele, zabavne i sveže. A upravo je takav slučaj i za saradnjom britanskog dizajnera sa njujorškom adresom Martyn Thompsona, kompanije koja se bavi proizvodnjom keramike 1882 Ltd. i beauty brenda Jo Malone. Martyn je fotograf, ali i produkt i tekstilni dizajner i do sada je sarađivao sa klijentima kao što su: as Ralph Lauren, Tiffany & Co i Hermès. Za vreme trajanja festivala glavna radnja Jo Malone izložiće mini kolekciji sa njegovim potpisom koja sadrži sveće i difuzere sa mirisima kao što su: lajm, bosiljak i mandarina - a čije je lansiranje zakazano za april sledeće godine. Čista ekskluziva.

52 Gloucester Place, W1

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 16)

The Coal Office

 

Od dizajnera Toma Dixona očekivanja su nam uvek velika, a na ovogodišnjem festivalu odlučio je da svoj studio, radnju, fabriku, bar i restoran transformiše u jednistvenu laboratoriju za sva čula koja se simbolički zove „TouchySmellyFeelyNoisyTasty“. U praksi to znači da se u njegovom postoru sada nalaze interaktivne instalacije, ali i razni ukusi, mirisi i zvukovi, a plus će se ove nedelje tu organizovati radionice i paneli na temu kako će zadovoljenje svih pet čula uticati na dizajn budućnosti. Miriše na dobro!

1 Bagley Walk, N1C 4PQ

 

8 najzabavnijih instalacija i događaja na Londonskom festivalu dizajna (фото 17)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar