Pretraga

Arhitekte iz Zaha Hadid studija su novim projektom prevazišli sebe

Arhitekte iz Zaha Hadid studija su novim projektom prevazišli sebe

Tekst: BURO.

Pored imena Zaha Hadid mora stajati nešto nesvakidašnje. Izuzetak nije ni ovaj put, budući da su arhitekte iz Zaha Hadid studija, uz pomoć giganta brodogradnje, Rossinavija, konstruisali održivu jahtu. Ukrcali bismo se i ne bismo pitali za krajnje odredište!

Arhitekte iz Zaha Hadid studija su novim projektom prevazišli sebe (фото 1)

Jahta označava novu eru u istoriji pomorskog dizajna. Prekrivena solarnim panelima, u obliku katamarana, predstavlja dragulj održive inovacije i simbol ultimativnog luksuza. Dizajn je fluidan i sofisticiran, a Oneiric jahta je sposobna da plovi ceo dan u električnom režimu i bez emisije štetnih gasova. Međutim, ako se baterija isprazni, jahta i dalje može da plovi, ali štedi do 40 tona CO2 u poređenju sa konvencionalnim plovilima.

Arhitekte iz Zaha Hadid studija su novim projektom prevazišli sebe (фото 2)

Jahta je opremljena kontrolnim centrom fokusiranim na održivost - vođena veštačkom inteligencijom, prati potrošnju energije, stanje baterije i omogućava predviđanje manevara i ruta - kako bi se minimizirao negativan uticaj na životnu sredinu.

Arhitekte iz Zaha Hadid studija su novim projektom prevazišli sebe (фото 3)

Arhitekte iz Zaha Hadid studija bili su inspirisani fluidnim oblikom kretanja talasa, a što se tiče unutrašnjosti, glavna paluba jahte se sastoji od dnevnog boravka sa zakrivljenim zidovima koji se otvaraju prema spoljnoj terasi, četiri kabine za goste i glavne spavaće sobe. Mislili su na sve, pa se unutra nalazi i šarmantni šank. Luksuz pomiren sa održivošću izgleda bolje nego što smo mogli da zamislimo.

Arhitekte iz Zaha Hadid studija su novim projektom prevazišli sebe (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor