Pretraga

Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim

Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim

Tekst: BURO.

Posebne Ikea kolekcije su uvek prava poslastica, i uvek pred lansiranje uzbuđenje raste kako bismo otkrili da li su ponovo uspeli u misiji da vrhunski dizajn ponude po cenama dostupnim svima. Ove sezone su lansirali veoma ambiciozan projekat u kome postoji čak 13 različitih mirisnih sveća, koje dolaze u nekoliko veličina, a upakovane su u vrlo lepe keramičke čaše sa poklopcem. Ono što je posebno u celoj priči jeste da je Ben Gorham koji je poznat po svom luskuznom brendu Byredo blisko sarađivao sa Ikea dizajnerima pri kreiranju mirisa.

Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 1)
Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 2)

OSYNLIG, što na švedskom znači „nevidljiv“, predstavlja kolekciju ambijentalnih sveća, čije mirisne note pobuđuju širok spektar emocija. Od nostalgičnih sećanja, do sanjalačkog ushićenja zbog budućih planova, mirisne sveće su kreirane da probude ono najtoplije u srcu i donesu potpuno novo iskustvo boravka u sopstvenom domu. Da bi pridobila čula i onih sa najistančanijim njuhom, OSYNLIG kolekcija sveća obuhvata 13 različitih mirisa, koji su tematski podeljeni na cvetne, drvenaste i sveže, prema dominantnoj mirisnoj noti. U ovako širokom spektru mirisa svako može pronaći svoj omiljeni. Dok će se neki prepoznati u jednom konkretnom, drugi će pustiti da se arome cele kolekcije stope u neponovljivo mirisno iskustvo. Kolekcija je dostupna u robnoj kući IKEA Beograd od ovog meseca!

Čuli smo se sa Benom posredstvom video linka, javio nam se iz svoje dnevne sobe u Stokholmu, i evo šta nam je rekao o aktuelnoj kolekciji.

ben Gorham

Ben Gorham osnivač i kreativni direktor ByRedo Parfums brenda, rođen je u Švedskoj, od oca Kanađanina i majke Indijke. Odrastao je u Torontu, Njujorku i Stokholmu. Do svoje 27. godine bio je potpuno posvećen košarci, a onda se okrenuo se svojoj kreativnoj strani i upoznavši švedskog parfimera Pierre Wulffa s njim počeo da upoznaje proces stvaranja parfema. Put ga je doveo do čuvenih pafrimera Olivie Jiacobetti i Jeroma Epinettea. Oni su mu pomogli da 2006. godine stvori prvi Byredo miris. Uspeh je bio brz, i Byredo je brzo osvojio ceo svet i danas se parfemi prodaju u više od 22 države širom sveta.

Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 3)

Koje je vaše prvo „mirisno sećanje“?

Moje prvo sećanje? Verovatno je to miris mog oca, sećam se imao sam možda pet-šest godina... Pamtim parfem koji je on nosio, koji je imao snažne note zelenih mahunarki, tu je još bio duvan, mokar sneg, koža... To je prvo sećanje na miris koji mogu da prizovem i jasno ga sada opišem.

Svaki kreativni proces ima svoje poteškoće, šta vam je bio najveći izazov u ovom projektu?

Najveći izazov za sve nas je bio kako da dođemo do luksuznog proizvoda koji će imati pristupačnu cenu. Svi smo se složili da želimo najkvalitetnije sirovine za mirise, kao i pakovanje koje je fino, keramičko i zahteva određen stepen ručnog rada. Ali, imali smo i ograničen budžet za kreiranje proizvoda. Srećom to nas je podstaklo da budemo još kreativniji i da prevaziđemo sve te poteškoće. To i jeste bio cilj ovog eksperimenta- da rešimo probleme i ljudima ponudimo jako dobar proizvod po odličnoj ceni. Uspeli smo u tome.

Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 4)
Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 5)
Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 6)

Kako ste birali mirise koje ćete uključiti u kolekciju?

Koncept nam je bio takav da smo razmišljali i istraživali koji tip mirisa ljudi povezuju sa domom i šta im on znači. Tako smo birali sirovine koje ćemo koristiti i od koje smo spajali u mirisne kombinacije. Bilo nam je važno da razumemo ljude i njihovu vezu sa domom kako bismo mogli da im ponudimo nešto što će im se dopasti.

Ben Gorham osnivač brenda Byredo je u saradnji sa Ikeom lansirao novu kolekciju sveća, čuli smo se sa njim (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor