Pretraga

Bordallo Pinheiro i njegov čudesan svet

Bordallo Pinheiro i njegov čudesan svet

Tekst: Jelena Karakaš

S vremena na vreme u radnjama zabljesne trend koji u sekundi osvoji pažnju (i srca) kupaca. Posle nekoliko sezona kad su u enterijerima dominirali svedeni i jednostavni predmeti ovog proleća imamo preokret i to ozbiljan.

Svi ljubitelji maskimalizma pažnja! Ironičan kič počinje da se useljava u kuhinje širom sveta. Radi se o keramičkim predmetima koji se izrađuju po uzoru portugalsku i italijansku glaziranu i ukrašenu keramiku iz XV veka, zapravo to je neverovatno posuđe u oblicima voća, povrća, riba, insekata i cveća.

Bordallo Pinheiro 

Da, baš nešto što biste lako mogli da zamislite u kredencu svoje bake, ili otkačene tetke (hint, možda se radi o vintage posuđu, a možda je i vreme da ih postetite?). Na sličan način kao što je Piero Fornasetti pomerio granice, tako je i portugalski dizajner Raphael Bordallo Pinheiro (1846 - 1905.) svojom maštom promenio način na koji razmišljamo o posuđu.

Bordallo Pinheiro

Otac mu je bio slikar, a sam Raphael se bavio ilustracijom i u prvom delu svog života ilustrovao je satirične magazine kao što je Illustraded London News, a takođe je odgovoran za začetke stripa u Portugaliji. Njegov britak humor i ljubav prema teatralnom doveli su ga do ideje da svoje smele misli izrazi kroz porcelan, 1884. godine osnovao je fabriku keramike u gradu Kaldas da Rainja koja i danas posluje. Vrlo brzo postao je prepoznatljiv po neverovatnim kreacijama kojima je prevazilazio tehničke mogućnosti izrade. Tako je dizajnirao "Beethoven jar" 1903. godine koji je danas izložen u muzeju  Museu Nacional de Belas Artes u Riju. 

Bordallo Pinheiro

Bordallo Pinheiro svet je magičan, koloritan i ekcentričan, a njegove kreacije koje se graniče sa realnošću preuzimaju trpeze i Instagram feedove širom sveta. Pa kako je pobogu, ovaj brend star čak 135 godina postao must have za milenijanse?
U vremenu Brexita i Trampa neutralne nijanse skandinavskog minimalizma izgleda više nisu dovoljne, postoji apetit za nečim upečatljivijim, jačim!

Liberty, SCP, Amara, Couverture i Arket su radnje gde se može pazariti posuđe sa Pinheiro potpisom. Ali, ulozi se podižu i jasno nam je da je u pitanju ogroman trend kad pronađemo tanjir u obliku lista kelja u Zara Home lancu i to u okviru posebne kolekcije kojom odaju počast ovom velikom maštaru.

Odlična vest? 

Zara Home je kod nas već izložila posuđe u obliku kelja i paradajza na svoje police. Cene se kreću od 1.490 do 14.990 dinara. Ni mi nismo sigurni da li nam je baš potrebna činijica paradajz, ali opet... Tako je neodoljivo! 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor