Pretraga

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom

Tekst: BURO.


Ako mislite da dovoljno pažnje poklanjate predmetima koji vas svakodnevno okružuju, razmislite ponovo. Jer kad čujete za novu kolekciju proizvođača boja Farrow & Ball, shvatićete koliko je bitno okružiti se stvarima koje imaju smisao i koje u sebi kriju (stvarno dobru) priču. Naime, oni su kolekciju „Colour by Nature“ osmislili u saradnji sa stručnjacima iz Natural History muzeja u Londonu.

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 1)
Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 2)

 

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 3)

 

Kao osnova za razvijanje kolekcije poslužila je Wernerova nomenklatura boja, knjiga tonova koju je nemački mineralog Abraham Gottlob Werner izdao davne 1814. godine, a danas se primerak čuva u odeljku retkih knjiga Natural History muzeja. Ova knjiga se smatra pretečom modernih sistema boja, kakav je na primer Pantone, a zanimljivo je da su je u svom radu koristili Charles Darwin, botaničar William Hooker, istraživač William Parry i još mnogo naučnika XIX veka. U knjizi je zastupljeno 110 boja koje su razvrstane kroz poređenja sa životinjama, biljkama i mineralima. Primera radi, mlečna nijansa Snow Whirte se u prirodi može pronaći na galebu, visibabi, mermeru i na nakupinama karbonata kalcijuma.

 

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 4)
Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 5)

 

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 6)

 

Paleta koja je ove jeseni proizvedena u Farrow & Ball režiji, broji 16 pažljivo odabranih nijansi, a varira od moćne narandžaste, preko intenzivnih boja dragog kamenja, sve do nekoliko prefinjenih varijacija neutralnih boja (uključujući i tri varijante bele boje). Jedinstveni tonovi pozajmljeni su od prirode, a posebno su vodili računa da joj ne naude. Kompanija je rešena da smanji svoj negativan uticaj na okolinu, tako da su boje proizvedene na bazi vode. Ove eco-friendly farbe bezbedne su za korišćenje u svim prostorijama. Svaka od nijansi proizvodi se u pet različitih varijacija u zavisnosti koja površina se tretira (drvo, zidovi, plafoni...).

 

 

Farrow & Ball lansirao je kolekciju farbi u saradnji sa londonskim muzejom (фото 7)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar