Pretraga

Final.final.file: Regionalni kreativci na jednom mestu

Final.final.file: Regionalni kreativci na jednom mestu

Tekst: Vanja Ratković

Ko se seća designed.rs-a, pati za istim! Ali našoj patnji je došao kraj - Đorđe Đukanović je pokrenuo Instagram stranicu final.final.file koji je novi internet hab za regionalne kreativce.

Đorđe je multidisciplinarni kreativac sa 20-ogodišnjim internacionalnim advertising iskustvom. Kako kaže, zaljubljenik je u reklame i sarkastični humor zbog kojeg ga često ne razumeju pa mora da se izvinjava. Otac je malog dečaka, animator i scenarista koji pije mnogo kafe dnevno.

Sa njim smo razgovarali o projektu final.final.file, procesu selekcije radova i velikim budućim planovima.

Final.final.file: Regionalni kreativci na jednom mestu (фото 1)
ĐORĐE ĐUKANOVIĆ

Kako si došao na ideju pokretanja regionalnog internet haba za kreativce?

Prvenstveno iz lične potrebe... Jednostavno mnogo puta na projektima mi je bio potreban saradnik da uradi jedan deo posla koji ja ne znam i uvek je bio problem naći pravog kreativca sa određenim senzibilitetom, talentom i produkcijom. Onda sam shvatio i da postoji vakuum prostor na sceni koji bi ovakav profil mogao da popuni i eto ostalo mi je samo da ovako nešto i pokrenem.

Koji je koncept final.final.file-a?

Koncept je potpuno besplatan pristup vrhunskim kreativcima iz regiona tj. njihovim radovima, nisam želeo da se ograničim na Srbiju, već je u igri cela "Yugoslavia". Cilj mi je da na jednom mestu imate pregled najkvalitetnije regionalne kreative. Da postanu vidljivi na radaru...

Final.final.file: Regionalni kreativci na jednom mestu (фото 2)
@OOGNJEN.M

Na koji način vršiš selekciju radova, kojim kriterijumima se vodiš?

Selekcija je jako pipava stvar koja prvenstveno podrazumeva preobimnu pretragu Instagrama, a zatim kontaktiranje autora. Trudim se da biram kreativce iz što različitijih sfera umetnosti, ali rad definitvno mora imati zadovoljavajuć estetski nivo i konceptualni sadržaj. Možda zvuči ludo, ali jedan od glavnih kriterijuma je da kreativac mora imati Instagram profil.

Otkud naziv final.final.file?

Ovo je tipična agencijska fora gde svako ko je radio u agenciji poznaje muku imenovanja fajlova u nadi da je baš taj poslednji i da će biti odobren.

Final.final.file: Regionalni kreativci na jednom mestu (фото 3)
@AUDSHULE

Kojom jednom rečju bi opisao regionalnu kreativnu scenu?

Svetska!

Da li imaš neke buduće planove za final.final.file?

Da, prvi deo plana je da stranica dostigne jedan određen broj objava nakon čega će se odštampati katalog sa radovima i formalnom biografijom autora, koji će biti prezentovan na fff izložbi, a zatim bi trebalo da se desi i drugi planirani deo a to je konferencija, nešto poput portfolio review- a na kojoj bi trebalo da bude svega od predavanja, prezentacija, panela i najbitnijeg dela, a to je creative showcase gde će agencije/klijenti moći da upoznaju i nadam se angažuju neke kreativce.

Final.final.file: Regionalni kreativci na jednom mestu (фото 4)
@TURBOMANIPULATORINC

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor