Pretraga

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete

Tekst: BURO.

Nedelja dizajna u Stokholmu je manifestacija u kojoj uživaju svi ljubitelji dizajna, ovog puta u manjem obimu je događaj organizovan online. A mi smo u to ime sakupili sve novitete sa skandinavske scene. Otkrijte pregršt novih komada koji odišu prepoznatljivom minimalističkom estetikom sa severa Evrope.

BAM!

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 1)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 2)

Brend iz Stokholma Massproductions je ove sezone lansirao novu sofu „BAM!“ i to u saradnji sa lokalnim muzičkim producentom Axelom Bomanom. Radi se o nastavku saradnje koju brend neguje sa muzičarima. Oni su tokom prošle godine Axelu poslali prototip sofe kako bi on svoje viđenje tog komada nameštaja dao kroz muziku. Kao rezultat tu je numera koju je izveo jedan od najcenjenijih džez bubunjara Konrad Agnas, a u njoj se prepliću ritam i apstraktni elementi. Sama sofa je ravnih linija i jednostavnog izgleda. Ko bi rekao da nameštaj može nadahnuti stvaranje nove muzike?

ORIGINAL PIGMENTS

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 3)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 4)

Razmišljate da dodate malo boje u svoj dom? Proverite šta nudi brend St. Leo, osnovan je u Danskoj 2019. godine i nudi farbe i gips. Nova kolekcija pod nazivom „Original Pigments“ se sastoji od 3 farbe za zidove i plafon, kao i 3 farbe za drvo i metal u paleti od 16 nijansi, za koju su najavili da će do proleća biti proširena na čak 80. Sve boje su ručno kreirane, a takođe dosta polažu na momenat održivosti.

MIX RUG

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 5)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 6)

Norveški brend Heymat i Tekla Evelina Severin dizajnerka enterijera udružili su se kako bi kreirali novu verziju njihovog prvog i najpopularnijeg tepiha „Mix“ koji je prvi put predstavljen javnosti 2016. godine. Tekla je jedna od najuticajnijih žena svetu dizajna i poznata je po upadljivim kolornim kompozicijama i igri sa grafičkim i art elementima. Njena interpretacija modela „Mix“ sadrži modernu kolornu šemu pastela umešanih sa zemljanim tonovima, što predstavlja omaž estetici sedamdesetih. Tepih se izrađuje od 100% reciklirane plastike i pravi je dokaz da i dizajn koji u fokusu ima održivost može izgledati privlačno i zabavno.

Koku

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 7)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 8)

Stolovi „Koku“ nastali su kao plod saradnje švedskog proizvođača nameštaja Fogia i danskog dizajn biroa Norm Architects. Radi se o komadima koji su inspirisani američkim i japanskim stilom i radom dizajnera Georgea Nakashime. Koko je naziv ostrva gde su dizajneri pronašli inspiraciju dok su 2019. godine proučavali rad Nakashima. Stolovi su napravljeni u kombinaciji punog drveta i metalnih cevi, a proizvode se u dve veličine i nekoliko različitih finiša, kako bi se uklopili uz svaki enterijer.

Gränssnitt 接觸面

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 9)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 10)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 11)

Duo iz Stokholma koji stoji iza brenda Normal Object Factory bio je inspirisan švedskom i tajvanskom istorijom dizajna i tradicionalnim tehnikama izrade. Keramičarka Alexandra Nilasdotter i umetnik koji radi sa staklom Chien Kuang Li su kroz upotrebne predmete istražili kakve veze mogu imati različiti objekti. Kao rezultat njihovog promišljanja tu je kolekcija od 32 unikatne vaze napravljene od poliranog kamena i duvanog stakla.

Échasse

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 12)
Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 13)

Jedna od najpopularnijih kolekcija brenda MENU je "Échasse" kolekcija, koja je od ove sezone dostupna i u boji ćilibara, u stilu sedamdesetih godina. Kolekcija broji staklene vaze i činije čiji je dizajn inspirisan laboratorijskim pipetama i čašama. Ako ste simpatisali ovu kolekciju dizajnerka Theresae Rand, ali vam nije odgovarao njen kolorit, sada imate šansu da je uselite u svoj dom u ovoj toploj nijansi.

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 14)

Restore

Nedelja dizajna u Stokholmu je završena - pogledajte novitete (фото 15)

Švedska kompanija Hästens bavi se proizvodnjom kreveta, dušeka i prateće opreme. Kako kažu vrlo ozbiljno shvataju ritual spavanja, toliko da su u saradnji sa kardiologom i matematičarom Jussijem Eerikainenom razvili aplikaciju za opuštanje i spavanje. "Restore" aplikacija koristi zvukove sa visokim frekvencijama kako bi poboljšala kvalitet spavanja, a posledično i kreativnost kao i spospobnost koncentracije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor