Pretraga

Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna!

Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna!

Tekst: BURO.

Obožavamo marokanske tepihe, i da, u poslednjih nekoliko godina deluje kao da su Beni Ourain tepisi svuda... Skoro svaki brend od onih high end do onih koji nude nameštaj po pristupačnim cenama dao je svoje viđenje ove teme. Ipak, prava stvar jednostavno ne može da izađe iz mode, autentični marokanski tepisi su prelepi i neuporedivo kvalitetniji od onih sezonskih koji su samo inspirisani specifičnim šarama. Zato danas skrećemo pogled u pravcu jednog fantastičnog lokalnog brenda, Beni Rugs je marka iz Maroka i oni nude zbilja posebne tepihe.

Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna! (фото 1)

Kreacije Beni Rugs idu uz svaki stil uređenja i da budemo iskreni, neodoljivi su! Ove sezone njihovi dizajneri su otišli korak dalje i ponovo su u praksi pokazali kako i najukorenjenije tradicije mogu da profitiraju od novih ideja. Pre svega, Beni Rugs je kompanija koja je izgradila svoje ime i reputaciju zahvaljujući sposobnosti da stari berberski zanat spoje sa savremenim dizajnom. Kao reference za svoje kolekcije oni uzimaju Memphis pokret, ili radove sa potpisom Mark Rothko. U poslednjoj kolekciji inspiraciju su pronašli u komšiluku, u predivnoj bašti Le Jardin Majorelle.

Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna! (фото 2)
Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna! (фото 3)

Kolekcija broji deset tepiha i toliko je jasna inspiracija, da već na prvi pogled možete lako prepoznati elemente čuvene botaničke bašte koju je osnovao francuski slikar Jacques Majorelle tokom dvadesetih godina XX veka, a osamdesetih su je obnovili Yves Saint Laurent i Pierre Bergé. Dizajn uzorci variraju između motiva obojnih kobalt plavom i jarkom žutom bojom koje su zaštitini znak Le Jardin Majorelle. Tu su i asocijacije na visoke kaktuse, art deko elemente i maurske akcente.

Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna! (фото 4)
Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna! (фото 5)

Kao i ostali Beni Rugs tepisi i ovi se izrađuju po porudžbini i to ručno od strane iskusnih berberskih zanatlija u blizini Atlas planina. Oni koriste prirodnu vunu koju ispiraju u reci Oum Er-Rbbia, a zatim je boje prirodnim pigmentima koji se dobijaju iz biljaka koje se mogu pronaći u severnom delu Afrike. Zbog toga ne postoje dva ista tepiha. Kada se završi tkanje, tepisi se peru, suše na planinskom vazduhu i tek su onda spremni da „krenu“ put novog vlasnika.

Nova kolekcija Beni Rugs tepiha inspirisana je Yves Saint Laurent baštom u Marakešu i apsolutno je predivna! (фото 6)

Ono što je super kod ove kompanije jeste da tepisi počinju da se izrađuju tek pošto prime porudžbinu (za izradu jednog potrebno je između 10 i 14 nedelja, a ukoliko živite u Americi ili Evropi ne plaćate shipping), što u znači da možete prilagoditi dimenzije vašem prostoru. Ako ste u potrazi za nečim autentičnim, to je to!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor