Pretraga

Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija

Tekst: BURO.

Upcycling, odnosno tehnika recikliranja putem koje se predmetima daje veća vrednost od one izvorne, je u svom punom jeku. Sve je više kreativaca koji se priključuju ovoj igri donoseći u ring neka nova pravila koja se u biti svode na odsustvo pravila - sve je dopušteno, štaviše poželjno je spajati naizgled nespojivo i starim materijalima pripisivati sasvim nove uloge. Na tom tragu, stigli smo do denim nameštaja kao it trenda za 2023. Nekoliko dizajnera izdvaja se u ovoj kreativnoj kategoriji, upoznajte ih i njihove genijalne kreacije.

Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija (фото 1)
Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija (фото 2)

Nigel Xavier, dizajner iz Atlante, nalazi se na radaru modnih dizajnera upravo jer staro pretvara u novo i to radi demonstrirajući izvrsnu kreativnost. On je pobednik druge sezone Netflix serijala Next in Fashion i već se profilisao kao neko ko diže streetwear igru na viši nivo pametnom preradom stvari, prekrajanjem, recikliranjem i suštinski - igranjem raznolikim materijalima i patternima. Osim garderobe, on je odlučio da i svoj kauč obuče o teksas, a video u kome je prikazao svoj DIY projekat je odjeknuo brzinom svetlosti. Nastavio je sa foteljom, pa čak i teksas koferom i radujemo se da vidimo šta je sledeće na tapeti ovog mladog dizajnera u usponu.

Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija (фото 3)

Drugi neprikosnoveni igrač u ovoj kategoriji je Harry Nuriev, osnivač poznatog njujorškog arhitektonskog i dizajnerskog Crosby studija, prepoznatljivog po saradnjama sa brendovima kao što su Balenciga i Nike. On sebe opisuje kao transformatora, Harry uživa da obične, svakodnevne stvari pretvara u nešto do tada neviđeno i suštinski prelepo. Ovog meseca, dizajner je otvorio svoju prvu solo izložbu - “Harry Nuriev: Denim”, na kojoj prikazuje komade nameštaja obučene u teksas: stolove, stolice, čak i DJ booth! I to nije sve, Harry je otišao korak dalje i izmaštao celu jednu denim teretanu. Verujemo da je ovo tek početak "projekta teksas" i da će dizajneri nastaviti da reinterpretiraju ovaj materijal na inspirativne i originalne, ali nadasve funkcionalne načine. Držimo ih na radaru!

Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija (фото 4)
Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija (фото 5)
Od starih farmerki do novih sofa - denim nameštaj je nova dizajnerska opsesija (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor