Pretraga

Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka

Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka

Tekst: BURO.

Aktuelni trendovi iz sveta dizajna otkrivaju nam da smo se zapravo vratili unazad i duboko zagazili u sedamdesete i šezdesete godine prošlog veka. Nikada nije bilo više vintage shop-ova koji nude dobro očuvane klasične komade (i čašu dižemo visoko za ovaj trend koji u fokus dovodi održivost), ali su se i sami brendovi probudili i ubrzano kopaju po svojim arhivama. Neki od njih to koriste kao gorivo za inspiraciju i nove kolekcije, a neki su se odlučili da nam ponovo ponude najbolje kreacije majstora dizajna XX veka i to u originalnom izgledu. Ispostavilo se da su ti komadi još uvek fascinantni kao i prvog dana kada su predstavljeni javnosti.

PIERRE PAULIN ZA GUBI

Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka (фото 1)
Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka (фото 2)

Prve skice koje je dizajner Pierre Paulin nacrtao dok je stvarao kolekciju Pacha podsećale su na oblake. Jedna od tih skica kasnije je postala Pacha fotelja koju je proizvela nekadašnja francuska kompanija Mobilier International 1975. godine. Brend Gubi je 2018. godine nastavio sa proizvodnjom te fotelje, a ove sezone proširili su kolekciju sa Pacha foteljom sa rukohvatima, sofom sa dva do pet sedišta i otomanom. Ovi elementi daju mnoštvo mogućnsti da svi po volji modularno slože formaciju za sedenje. A baš tako je i sam Pierre zamišljao tu kolekciju, njegova vizija podrazumevala je da ljudi u svoj dnevni boravak mogu da usele celu „formaciju oblaka“. U vreme kada je on završio dizajn, dešavala se tranzicija u dizajn svetu gde su organski oblici zamenili one rigidne i stroge koji su vladali posle rata. Pierre je iskoristio i inovacije na polju savijanja drveta i penastog punjenja i upotrebio ih je kako bi kreirao nameštaj koji u potpunosti odgovara ljudskom telu. Maksimalna udobnost uz nepretenciozan i elegantan dizajn razlozi su zašto ponovo možemo da pazarimo ove „oblačiće“ u Gubi režiji.

GINORI 1735, CASSINA I LE CORBUSIER

Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka (фото 3)
Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka (фото 4)

Ova kolaboracija je istinska poslastica. Udružile su se dve kompanije koje odlikuje duga tradicija i prepoznatljiv italijanski kvalitet, a cilj im je bio da odaju poštu radu Le Corbusiera. Deo kolekcije predstavlja reizdanje seta posuđa Prunier koje je originalno izrađeno za restoran Prunier u Londonu. Na jednom od zidova restorana gospođa Prunier je okačila Les Mains tapiseriju koju je Le Corbusier dizajnirao 1951. godine. Deset godina kasnije odlučila je da ga angažuje da dizajnira posuđe za restoran inspirisano motivom ispreletanih ruku sa tapiserije. On je iskoristio boje kako bi stvorio varijacije na tanjirima, koristio je boju šljive kao akcenat. Drugi deo nove kolekcije nosi naziv Chandigarh, radi se o porcelanskim tacnama sa motivima koji su posuđeni sa zgrada u gradu Čandigaru u Indiji koji je dizajnirao Le Corbusier. Na svakoj od tacni nalazi se po jedan simbol koji je čuveni arhitekta često koristio: šaka, riba i sunce.

Povratak u prošlost: Nove dizajn kolekcije su zapravo ponovo lansirani komadi iz XX veka (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor